Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите нехаят за протестите навън

Елица Мартинова 20 ноември 2013 в 13:19 4478 7

Протестът на студентите минава край сцената на КНСБ
Протестът на студентите минава край сцената на КНСБ

 

Три протеста - на студентите, на КНСБ и на таксиметровите шофьори, се провеждат в сряда по обяд край парламента и блокират движението в центъра на София.

Демонстрациите навън обаче не се отразяват върху работата на парламента. Макар че музиката от тонколоните, разположени при протестната сцена на КНСБ, отеква чак в кулоарите на парламента, депутатите не са притеснение. Освен дебатите от пленарна зала в Народното събрание се чуват и исканията, които протестиращите отправят по мегафон.

Единственият ефект, който протестиращите постигат, е да събират любопитните погледи на депутатите, които надзъртат към паметника на Цар Освободител през прозорците на парламента.

Петър Курумбашев от "Коалиция за България" коментира, че е свикнал с демонстрациите край парламента до такава степен, че когато пред Народното събрание няма протестиращи, се чувства неестествено.

Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов също изтъкна, че не вижда нищо особено в протестите пред парламента, защото ситуацията е такава от месеци. Според него е нормално край Народното събрание да има вълнения.

Георги Свиленски от "Коалиция за България" пък определи като "странен" факта, че в един ден се провеждат няколко протеста и изрази надежда всичко това да е случайно, а не плод на целенасочени действия.

Единствените "затрогнати" от протестите съвсем очаквано представителите на опозицията. Бившият здравен министър Десислава Атанасова коментира, че според нея вече са се събрали достатъчно причини, заради които управляващите трябва да се съобразят с исканията на протеста и да подадат оставка.

Въпреки изразеното нехайство към 13.30 ч. в пленарна зала бяха останали само половината от регистриралите се сутринта 174 депутати. Наложи се председателстващата Мая Манолова няколко пъти да подкани квесторите да съберат депутатите, за да преминат легитимно гласуванията. Най-много празни места имаше в редиците на ГЕРБ, а болшинството от отсъстващите народни представители бяха из кулоарите и в кабинета на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews