За Местан протестите вече са нещо естествено

Елица Мартинова 20 ноември 2013 в 14:35 3070 4

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

 

"Протестът се превърна в естествено състояние на политическия процес в страната. Тази участ ще последва и следващи управления."

Такава констатация направи в кулоарите на парламента председателят на ДПС Лютви Местан, на фона на протестните възгласи отвън, които огласиха работния ден на депутатите. Лидерът на ДПС коментира, че протестите "като изрази на политически различия" са нещо естествено, но подчерта, че сред протестиращите се чуват гласове за отричане на политическата система като цяло. Местан е категоричен, че това не трябва да се толерира, защото демократичната плуралистична система няма алтернатива.

Председателят на ДПС обаче направи разлика между демонстрантите на КНСБ и останалите протестиращи. Според Местан исканията на КНСБ са съвсем конкретни и основателни.

"Що се отнася до протеста на КНСБ, там вече има съвършено ясни конкретни синдикални искания и искам да ви уверя, че имаме политическа воля, без да засягаме макроикономическата стабилност на страната, да отговорим положително на фундаментални искания на този най-голям синдикат", обеща Лютви Местан.

Запитан дали не съзира противоречие между протестите отвън, настояващи за оставка, и дневния ред на парламента, в чиято седмична програма е предвидена точка за скандала с Мишо Бирата, Местан заяви, че няма несъответствие.

"Няма противоречие, има усещане за два паралелни свята, но онова, което изкара хората на улицата, част от тяхното недоволство се свързва с казуса "Мишо Бирата" - за начините, по които се е упражнявала властта в България, офшорните сметки са също част от проблемите,  които изкараха хората на улицата", отбеляза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!