Би Би Си: Вивиан Рединг подкрепи българския протест

Вероника Шербанова 23 юли 2013 в 17:45 2580 8

Вивиан Рединг.
Вивиан Рединг.

Зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг подкрепи българския протест срещу корупцията във властта, съобщи Би Би Си.

„Тук, в София, днес моите симпатии са на страната на българските граждани, които протестират срещу корупцията, написа в Twitter Рединг по време на посещението си в България.

Във вторник еврокомисарят участва в обществена дискусия „Граждански диалог“, организирана по инициатива на Европейската комисия като част от дебатите с граждани в цяла Европа през тази година.

Рединг обяви, че симпатизира на протеста още преди пристигането си в София, където се срещна и с президента Росен Плевнелиев и вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Много от участниците в „Гражданския диалог“ обявиха недоволството си от правителството, от икономическата обстановка в страната и корупцията, като призоваха еврокомисаря за помощ при налагането на реформи в страната, пише още Би Би Си.

Това, че правителството отмени назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС показва, че гласът на гражданите се чува и ние чувстваме облекчение от този факт, коментира Вивиан Рединг. Ние не можем да заменим правителството ви, но трябва да проверяваме как вървят нещата, допълни тя, като обеща да обсъди положението в България с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, който отговаря за европейските средства в най-бедните региони на Европа.

Ако европейските средства наистина не са похарчени както трябва, както твърдят някои от участниците в обществената дискусия, това означава, че контролът от страна на правителството не е добър и затова ще се наложи ние да видим какво се случва с тези средства, посочи Рединг.

България, подобно на някои бивши комунистически страни в Източна Европа, разчита на европейско финансиране, за да подпомага слабата си икономика.

Европейската комисия наложи мониторинг на изразходването на европарите в Румъния заради лошата отчетност на правителството, организираната престъпност и корупцията в съдебната система.

Унгарското правителство също беше критикувано заради нарушаване на човешките права, припомня британската медия.

„Защо се намесих в Румъния и Унгария? Защото в тези страни имаше пълна дестабилизация на съдебната система, елиминиране на Върховния съд“, посочи Рединг, като добави, че след намесата на Европейската комисия нарушенията в съдебните системи са коригирани.

Еврокомисарят ще участва в общо 25 обществени дискусии в 14 европейски страни, като е убедена, че обратната връзка ще помогне за осъществяването на реформи в рамките на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови