Жельо Бойчев: Вдигането на цената на газа е сделката за ГЕРБ

OFFNews 04 април 2017 в 21:55 4123 3

„Това, което направи КЕВР с вдигането на цената на газа е сделка за бъдещото правителство“, заяви народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ.

Той бе категоричен, че служебното правителство няма нищо общо с тази сделка.

По думите му не трябва да има шоково покачване на цените, защото то ще има най-голямо влияние върху най-бедните хора и левицата била категорично против това увеличение.

„Слушам, че това било капан пред ГЕРБ, било саботирало ГЕРБ. Напротив. Имаше две предложения за увеличение на цената на газа, в края на миналата и началото на тази година, но не бяха удовлетворени, с оглед предстоящите избори“, обясни Бойчев.

По думите му случаят с увеличението на цената  е провал на цялата газова политика през последните години, когато са управлявали ГЕРБ.

„Идвайки насам чух поредната груба манипулация на ГЕРБ от Томислав Дончев и Теменужка Петкова, според които увеличението на цената на газа и топлинната енергия били в следствие на служебния кабинет, а той  бил на БСП и затова левицата носела отговорност за увеличението. Мога да приема всичко, но не мога да приема толкова грозни манипулации“, подчерта Бойчев.

Депутатът от левицата обясни, че цените на газа и топлоенергията се определят от КЕВР.

„Ако Томислав Дончев и Теменужка Петкова не знаят - да се обърнат към председателя на комисията Иван Иванов, който беше избран от мнозинството по предложение на Реформаторския блок, да се обърнат към техните си комисари – Евгения Харитонова, Светла Тодорова, които бяха избрани от мнозинството. Да се обърнат и към комисарите Владко Владимиров и Александър Йорданов от ПФ. Това са хората, участвали в  решението за вдигане на цените", коментира Бойчев.

Той заяви, че левицата ще настоява да се разбере как и по какъв начин се управляват газовите дружества, какво е състоянието на резервите, проверени ли са договорите.

„Ако предложението за увеличение бъде прието, за БСП е важно как ще бъдат компенсирани хората. Например наредба номер 5, засягаща енергийно бедните, не е актуализирана от 2009 г. А в България 25% от хората живеят под или на прага на бедност. Тези хора трябва да знаят, че левицата ще постави тези въпроси в първия ден на работата на Народното събрание“, каза още Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

05.04 2017 в 11:09

Грешите г-н Бойчев! Газовия хъб на нашето Слънчице - "Боко 3" ще реши всичките проблеми на България със синьото гориво...Дори ще започнем да продаваме газ на съседите си, според стария нов премиер на най-бедната страна, вече и в Света!!!