Нинова: КЕВР обслужва ГЕРБ, да се отмени решението за скока на газа

OFFNews 04 април 2017 в 14:45 2813 3

КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва политически ГЕРБ. През декември 2016, при поискано увеличение на цената на природния газ от 18%, Комисията го намалява с 3% - предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега, и с тези 18%, става това шоково увеличение от 30%. Отново излъгаха хората.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя подчерта, че през цялата кампания този въпрос се е отлагал и се е криел. „Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решение за ценообразуването. Такова обсъждане по цената на природния газ не е имало през последните 2.5 години. Комисията показва тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата“, каза още тя. 

Корнелия Нинова припомни, че ГЕРБ са обещали, ако съставят правителство, да се увеличават доходите в края на мандата. „Но това вече е изядено предварително от увеличението на цените. Хората, които живеят с доходи под границата на бедност през 2017 г – 314 лв, са 1 600 000. Скокът на цените ще се отрази страшно негативно на живота на тези хора“, категорична е тя. 

Корнелия Нинова поиска да се отмени това решение и да се мине по законовия ред – да има обществено обсъждане. „Докато това не се случи, да не се увеличават цените на парното и топлата вода. Ако въпреки това, такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка на въздействието на това увеличение върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки – промяна в наредба №5, която определя реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление“, посочи председателят на БСП. По нейните думи тази наредба не е променяна от 2009г и там минималният гарантиран доход е 65 лв.

„Това е абсурд. Ако ГЕРБ съставят кабинет, веднага със започването на Народното събрание, да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще“, каза още тя. Нинова уточни, че става въпрос за онези доходи, върху които може да влияе държавата и правителството, а те са минималната работна заплата и преизчисляване на пенсиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

1

KumaLisa

04.04 2017 в 15:00

Айде пак се върнахме на темата с "моля другарката". Ако имаше начин да си ходи "моля другарката"... Ама там такъв вариант нема. Кой да дойде пак? Алкохоликът Миков?
 
X

Подкастът на OFFNews