Взеха обществените поръчки от Лукарски, Горанов ще отговаря за тях

Симона Костадинова 01 октомври 2015 в 10:25 2834 2

Агенцията по обществени поръчки (АОП) вече няма да е на подчинението на икономическия министър Божидар Лукарски. Тя преминава към финансовото министерство на Владислав Горанов.

Това беше прието от депутатите с промени в Закона за обществените поръчки, предложени от Министерски съвет. Текстовете бяха приети и на първо четене и на второ четене днес. Проектът беше окончателно приет с 82 гласа "за" и 19 "въздържал се".

Управляващите защитават преместването на АОП с това, че "общият бюджетен процес и обществените поръчки са част от една цялостна политика, като поръчките са реалният инструмент, чрез който се разходват бюджетните средства" и е нормално финансовият министър да отговаря за поръчките.

"С преминаването на АОП към министъра на финансите ще се създадат предпоставки за провеждане на единна политика в областта на обществените поръчки чрез обединяване в общо ръководство на органите, отговорни за методология, мониторинг, централизирано възлагане, предварителен и последващ контрол", пише в мотивите към приетите промени. 

Предложението е свързано и с оптимизиране на процеса на изпълнение на Националната стратегия за обществени поръчки за периода 2014-2020 г.

В тримесечен срок от влизането в сила на закона министрите на финансите и на икономиката трябва да уредят помежду си въпросите, произтичащи от промяната в статута на Агенцията по обществени поръчки като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на финансите.

Освен това с приетите промени се затяга контролът при възлагането на поръчки на фирми на хора с увреждания.
Това ще се случи с въвеждането на допълнителни изисквания за тези предприятия.

До това изменение се стигна, след като по време на управлението на Пламен Орешарски отпадането на критериите за подбор по отношение на този тип фирми, а това доведе до сериозни злоупотреби. Използваха се фирми на хора с увреждания фирмите посредници, за да спечелят поръчката, а след това тя се изпълняваше от компании, в които няма хора с увреждания. Освен това заради облекчените условия имаше възможност обществена поръчка да се даде на лица, които не разполагат с необходимия икономически и технически капацитет, за да я изпълнят.

Така с приетите промени вече трябва поне 80% от предмета на поръчката да се изпълнява от специализираното предприятие или от кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или от подизпълнители, които също са такива предприятия или кооперации.

В търговете за за обществени поръчки, запазени за фирми на хора с увреждания, ще могат да кандидатстват и различни фирми. Целта е ако специализираните предприятия не могат да изпълнят поръчката, тя ще се дава на следващата класирана компания в процедурата. Така няма да се налага да се прави нов търг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!