Фризьори печелят обществени поръчки за строителство заради шуробаджанащина

OFFNews 16 май 2015 в 19:44 5587 0

Фризьорски салони, автосервизи и баничарници печелят обществени поръчки за строителство без конкурси в Петрич, съобщава Нова телевизия.

Това се случва от 2007 г. насам. През този период за ремонтни дейности общината в Петрич е раздала над 3,5 млн. лева на фирми, които не се занимават със строителство.

Всяка от строителните поръчки е на стойност под 40 хил. лева, като по този начин отпада законовото изискване да се организира търг и кметът Вельо Илиев сам определя изпълнителя- фирми на негови близки.

Така например общината е платила 8 хиляди лева на баничарница в града за изграждане на водопровод.

Собствениците на баничарница заявиха пред Нова телевизия, че нямат нищо общо. "Търсете си отговорност от който е. Да, има подписа на кмета тук, ама ще идем утре при него да видим. Който си ги прави схемите- да се оправя", заяви собственичката. 

Документи разкриват също, че община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лв. на малък фризьорски салон за ремонт детски ясли и детски градини. Зад фирмата собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството, който получил по тази схема поръчки за 100 хиляди лева.

Подобна е и ситуацията с автосервиз в града, който бил направил канализация. От сервиза обаче заявиха, че единствената им дейност е поправка на авточасти.

Кметът на Петрич призна, че има злоупотреби с обществени поръчки. „Има шуробаджанащина. Факт е и се вижда”, заяви той, смеейки се.

Най-важното
Всички новини