ВМРО готова с промени в НК за неизбежната отбрана

OFFNews 06 март 2018 в 11:15 2241 0

Снимка БГНЕС

Готови сме с нови текстове за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс и ще ги предложим на партньорите ни в коалиция „Обединени патриоти". Това обяви заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Искрен Веселинов.

Воеводите декларират и че от години се борят за разширяване на института неизбежна отбрана.

"Това е приоритет и на другите две партии от коалицията. Ето защо нарочните промени в НК са заложени и в програмата на Обединени патриоти за 44-тото НС. Случаят с д-р Димитров, който уби Жоро Плъха в опит да защити собствеността си, е просто поредният пример, че моментът да се настоява за твърдост е настъпил", категоричен е Веселинов.

Предложенията за законодателни промени могат да бъдат внесени още днес при съгласие на Атака и НФСБ.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов, публикувана във фейсбук:

„Случаят с доктор Иван Димитров от Пловдив, убил циганин, проникнал в имота му и нападнал го с нож, е само поредният, който поставя въпроса за пределите на неизбежната отбрана. ВМРО, а по-късно и другите формации, които днес сме Обединени патриоти, от години предлагаме това. Не говорим само за нападение в дома ти или за нападение, заплашващо живота ти – нима, ако нападението застрашава да те осакати (например пребиват те с колове) е по-добре. Или, ако банда маргинали опитват да изнасилят момиче...

Въпросът с промени в Наказателния кодекс стоеше в програмата ни за тази парламентарна сесия. Гледаме на него не като на хрумка, предизвикана от инцидент, а като сериозен законодателен процес. Основен е за нас, патриотите, заради ширещата се циганска престъпност. Явно страхът от закона не спира тези хора, дано поне страхът за живота им има възпиращо въздействие. Знам, че не бива да се връщаме към правото на Дивия запад, а да се намери нужният баланс и справедливост, което е много трудно.

Имаме обаче текстовете, изготвени от експерт, които днес ще предложа на парламентарната ни група".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови