ВМРО: Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите

OFFNews 23 април 2020 в 11:05 10419 2

Снимка ВМРО - пресцентър

Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си, предлага ВМРО след катастрофата, отнела живота на журналиста Милен Цветков.

"Воеводите" внасят в Народното събрание поправки в Наказателния кодекс. Целта е и да се намали броят на условните присъди след причиняване на смърт на пътя, както и превенция на шофирането под въздействие на наркотици.

Искаме и по-високи глоби за шофиране след употреба на наркотици и вдигане на минималното наказание за причинено ПТП от 3 на 5 години, посочват от ВМРО.

Промените са в Наказателния кодекс и вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Те касаят чл. 67, ал. 3; чл. 343, ал. 3 буква б и чл. 343б, ал. 3. 

"Статистиката за катастрофите у нас е доста притеснителна и за съжаление тя се променя в нарастваща прогресия последните години. Бруталният удар, довел до смъртта на журналиста Милен Цветков, направен с висока скорост и без никакъв спирачен път, е доказателство какво е влиянието на определени субстанции над хора, позволили си да седнат в това състояние зад волана. Поведението на 22-годишния шофьор, непосредствено след инцидента, показва пълна липса на чувство за вина и отговорност за причиненото ПТП. Ето защо за нас е важно, когато едно такова дело влезне в съдебната зала, възможностите за налагане на условна присъда да бъдат сведени до минимум, а тогава, когато се наложи, то да има възможност за прилагате на предложените от нас мерки – полагане на труд като чистачи и санитари в отделенията, до които стигат жертвите като реанимации, ортопедии и морги. Тази мярка със сигурност би имала сериозен ефект в посока превъзпитание и бъдеща превенция от рецидив на същото деяние", мотивират се вносителите. Това според тях би станало като част от наложените мерки по време на пробация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Liuba

23.04 2020 в 14:15

За съжаление хората имат много къса памет, скоро ще забравят за случилото се и на убиеца ще му се размине. Иначе дори и това, което предлагат от ВМРО е малко за дрогираните шофьори.

15256

1

mendi

23.04 2020 в 12:08

Вече си го гласят за оправдателна присъда. Повдигнатото обвинение е за умишлено убийство и според мен това няма да мине. Ще се мотаят десетина години по заседания и на края пак ще е оправдателна. Сега го оставиха в ареста заради високия обществен интерес, след няколко седмици всичко ще мине и тихичко ще го пуснат под гаранция.