Владислав Панев: Очаквам до края на седмицата КЕВР да има нови членове

OFFNews 31 януари 2022 в 10:42 1023 0

Очаквам утре да имаме намален състав на КЕВР от девет на петима членове. Председател и член на енергийната подкомисия може да има действително най-рано в края на следващата седмица, заяви пред БНР Владислав Панев - депутат от Демократична България и член на на Комисията по енергетиката.

По думите му днес или утре се очаква Държавен вестник да обнародва намаления състав, което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. "След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от НС в петък", допълни Панев.

Той обясни, че по правилник утре трябва да има извънредно заседание на Комисията по енергетика, тъй като има внесено предложение от 1/3 от народните представители, за да се обсъдят възможностите за компенсиране на цените на тока за училища, детски градини, общини, градски транспорт и други.

Депутатът обясни, че според него това е решение на изпълнителната власт и очаква по-скоро министерствата на енергетиката и на финансите да се изкажат по въпроса. 

"На този етап те предлагат компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. и това е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари. Ако през февруари има обаче по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа и това решение", каза още Панев.

Той добави, че мораториумът е до края на март и след избора на нови членове на КЕВР вероятно ще бъде отменен: "Аз очаквам новите членове на регулатора да бъдат избрани най-рано този петък, най-късно следващата седмица".

По думите му с новия състав се променя доверието на мнозинството в Народното събрание към КЕВР. "Знаете, че КЕВР се опита да повиши цените на тока в деня, когато се закле новият Министерски съвет", заяви Владислав Панев. 

Той коментира и думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, според която метрото може да бъде разредено. Според Панев за метрото има предвидена компенсация към сметките за януари, февруари и март.

Относно по-скъпите лампи за уличното осветление той заяви, че що се отнася за Столична община, там възможностите за оптимизиране на разходите за електроенергия са огромни и "бих ги посъветвала да обърнат внимание на тези възможности, преди да настояват за по-големи компенсации".

Депутатът обясни и че, промените в "Булгаргаз" според него са за добро, а назначеният за изпълнителен директор е професионалист, който ще прецени възможностите за намаление на цените на газа. 

"Имам притеснения за начина на смяна на бордовете, тъй като това трябва да става с конкурс. Друг е въпросът как бяха направени конкурсите за шефове на енергийни дружества в самия край на мандата на ГЕРБ и патриотите. Бяха избрани политически лица, които надали са най-големите специалисти. Затова донякъде оправдавам решението за смяна на ръководството на "Булгаргаз", коментира той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!