Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април

Заведенията може да отворят от февруари с 50% капацитет и вечерен час или от 1 март с компенсации

OFFNews 26 януари 2021 в 13:46 5763 0

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април, реши правителството на извънредно заседание.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантьорския бизнес и нощните заведения, за да обсъдят възможните решения за бранша.

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка.

Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

До момента подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса възлиза на близо 2 милиарда лева, беше отчетено на работно съвещание при министър-председателя по-рано днес.

С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че по мярката изпълнявана от НАП вече са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„8163 компании ще получат близо 116 милиона лева по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. По нея бяха подпомогнати вече над 21 000 компании със 173 милиона лева. Обещахме на бизнеса, че и резервните списъци ще бъдат преразгледани. В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева“, докладва министър Борисов.

По отношение на процедурата за средни предприятия вече са изпратени поканите до абсолютно всички компании, които успешно са преминали оценката и в момента се очаква бизнесът да представи своите отчети и да подпише договорите си. По тази процедурата 1 703 броя проектни предложения ще бъдат финансирани с безвъзмездна помощ в размер на 233,6 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че всички мерки се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „SURE“.

Той опроверга и появилите се спекулации по отношение на приоритетите на правителството. „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, добави Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови