Трима кандидат-кметове седнаха в инвалидни колички за по-добра градска среда (снимки)

OFFNews 17 септември 2019 в 18:46 8114 2

Трима кандидат-кметове на София се включиха в предизвикателството, организирано от сдружения на хора с увреждания, като седнаха в инвалидни колички пред Съдебната палата.

Кандидатите Борислав Игнатов (Демократична България), Мая Манолова (независим) и Борис Бонев ("Спаси София") участваха в събитието за по-добра градска среда за хората с увреждания. Организатори бяха "Общност Мостове" и НГИ "Системата ни убива ВСИЧКИ".

Тримата опитаха да се придвижат в инвалидна количка от Съдебната палата в посока площад "Света неделя". Редом до тях вървяха и родители с деца с увреждания. 

Разбитите участъци по тротоарите видимо ги затрудниха и тримата кандидати трябваше да разчитат на помощта на свои сподвижници, които да им помагат, като на места избутват количките с крак или дори ги повдигат.

Събитието заинтригува и гражданите, много от които се спираха да гледат и да снимат. 

Манолова, Игнатов и Бонев демонстрираха колегиални отношения, като на моменти заставаха и разговаряха един с друг.

"За нас тримата не се съмнявайте. Каквото и да правим, ще подобрим мобилността на хората с увреждания", заяви Мая Манолова.

Тя добави, че знае колко е враждебна средата в столицата към хората с увреждания и колко са "достъпни" социалните служби, улиците и тротоарите и градския транспорт.

Борислав Игнатов благодари за поканата и сподели, че за него това предизвикателство е изключително важно:

"Брат ми е в инвалиден стол. Преживял съм го многократно и знам колко е трудно да се слезне по стълбите на метрото. За всички ни е очевидно какво е състоянието в момента и колко неща трябва да се реформират. Има решения за това, има наредба, има закон, които трябва да се спазват", заяви той.

"Нашата организация от 10 години работи активно градската среда да бъде много по-достъпна - затова неслучайно обръщаме специално внимание на ремонтите на тротоарите, ремонтите на улиците и сме участвали в писането на наредбата, касаеща проектирането на достъпна градска среда в нашите градове." - каза Борис Бонев от "Спаси София".

Той даде пример със Стокхолм, където отношението към този проблем е различно - там всяка година служители в общината, които отговарят за проектирането на градската среда, преминават през обучение, придвижват се в инвалидни колички или със специални затъмнени очила, за да могат да видят от първо лице, че "дори 2 см. крив бордюр може да се окаже непреодолимо препятствие за много хора". 

В събитието искаха да се включат Десислава Иванчева и Биляна Петрова - ако съдът ни разреши, написа във фейсбук Иванчева. Двете са осъдени за подкуп на първа инстанция и са под домашен арест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

18.09 2019 в 00:52

Между другото, сегашната столична община, няма договор с никой велосипеден сервиз, който да поправя колелата на тия колички. А те се чупят удивително лесно, и гумите се пукат. Пък хората, които се нуждаят от тях, нямат физическата възможност да ги поправят.
Манолова ми е мътна, но силно се надявам фандъкова да изчезне.
Обещавам след това да направя сайт за ремонта на инвалидните колички, а в тегавите случаи да се намесвам сам, и безплатно.

23293

1

Стефан

18.09 2019 в 00:42

Мда. Верно ситият не вярва на гладния.
Направихте ли си предизборния кеф?
Стигнахте ли до където ви трябва с количките?
По-проста задача: стигнете до някъде с патерици.
Още по-проста - с бастун.
Продължавайте да хипстъреете с паветата, пешеходните зони, и присаждането на Слънчака в центъра на Столицата, все пак.