Тютюнопроизводители палят бали с тютюн на пътя заради неизпълнени обещания

OFFNews 05 януари 2014 в 18:01 7156 0

Бала с тютюн

Снимка БГНЕС (архив)

Бала с тютюн

Тютюнопроизводители излизат на протест в понеделник в Харманли заради забавянето на изкупната кампания на тютюна. Това съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков, цитиран от Фокус. „Поводът за протеста утре е забавената изкупна кампания и ниските изкупни цени. Хората чакаха достатъчно дълго за началото й, а сега, когато започва, цените спрямо миналогодишните са с 1,50 – 2,00 лева по-ниски за килограм”, каза той.

На протеста производителите ще запалят бали с тютюн и ще опитат да затворят международния път Е-80 за Турция и Гърция. Ще се включат тютюнопроизводители от цялата страна.

Исканията на тютюнопроизводителите са незабавно започване на изкупна кампания - всички фирми веднага да излязат на пазара, да не отлагат. „Те раздадоха опаковъчните материали още през септември, хората подготвиха тютюна, а сега има риск той да мухляса. Към държавата нямаме конкретни искания, защото тя направи каквото трябваше. Осигурени са средствата за 2013 година, държавата няма как да се намеси в определянето на изкупните цени, но въпреки всичко, министър Греков покани всички фирми на среща и те обещаха, че на 2 – 3 януари ще излязат на пазара. Все още всички не са излезли”, каза Кичуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!