Цачева: Само за 2017 г. са дадени 4 млн. лв. за сигурността на Търговския регистър

OFFNews 16 август 2018 в 22:07 5945 2

Само за миналата година държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на Търговския регистър. Това коментира правосъдният министър Цецка Цачева в интервю за bTV.

Тя каза още, че "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието, включително и финансово.

Попитана подкрепя думите на премира Бойко Борисов, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени, тя отговори: "Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието. Аз съм категорична, че не може без отговорност, след като България няколко дни е без Търговски регистър". Тя каза още, че ако това е грешка - то 

Цачева каза още, че когато е получила сигнала за станалото е информирала председателя на ДАНС, Главния прокурор и разбира се министъра на вътрешните работи и чрез него ГДБОП. Преди подаването на сигнала е имало 8-часов срок за отстраняване на нередностите, за да продължи функционирането на регистъра, но той не е можело да бъде възстановен.

На въпрос дали, след като няколко пъти инженерни екипи, специалисти, които обслужват системата на Търговския регистър са подавали сигнали, че системата се нуждае от обновяване, това е било направено, тя коментира, че е подкрепила предписаните мерки от страна фирмата. 

Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. "Никъде, никъде не би трябвало да се допускат технически грешки, в която и да е система и не само в IT сектора, а всички други, тъй като има конкретно законодателство, конкретни норми, които уреждат всяка една конкретна дейност", каза още тя.

Правосъдният министър коментира и „Лирекс” - фирмата, която в момента поддържа Търговския регистър. "Това, което знам е че след 3 май тази година фирмата чрез специална поръчка по Закона за обществените поръчки, в резултат на нея има подписан договор. Този договор е за малко под 100 хиляди лева без ДДС - 94 хиляди. И това е по информация, която е от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези договори не се предоставят на министерството, тъй като те са правени по специален ред. Нямам информация в годините назад в кои години по кои договори фирма „Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

17.08 2018 в 12:44

4 млн лева и резултатът е налице. Колко от тези пари са откраднати от наши хора и какъв "контрол" е извършван, пак от наши хора?

Това че само миналата година са дадени 4 млн лева за сигурността на регистъра не е нито извинение, нито хвалба, то е признание за некадърност, корупция и безотчетност.

12201

1

nali

17.08 2018 в 08:43

Чудя се защо гербаджиите измерват успехите си с това колко пари са дадени, а не с това какъв резултат е постигнат!