Татяна Дончева към проф. Герджиков: Вие направихте Борисов доктор хонорис на СУ. Ректорът: Дончева лъже!

Бившият зам.-шеф на НС смята, че "Продължаваме промяната" трябва да поеме повече тежест в икономиката, ДБ - съдебната реформа, а ИБГНИ - социалната политика

OFFNews 02 октомври 2021 в 09:36 17167 5

Скандал в ефира на БНТ се разрази между кандидата за президент проф. Анастас Герджиков и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме". Причина стана остро изказване на Дончева по отношение на подкрепения от ГЕРБ кандидат. Дончева обяви, че ректорът от Софийския университет ще е "невъзможен съставител на едно правителство", защото няма никакъв политически опит.

По думите ѝ на 14 ноември нито свършва, нито започва нова политическа криза и ще е много трудно да се състави правителство на базата на един много фрагментарен парламент и хора, които работят зад кулисите.

Според нея е важно да се минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ, като това влияние не е само в прякото им участие, за да внушат, че са фактор, без който не може, а ще бъдат други играчи, върху които ГЕРБ имат влияние.

Капката на търпението преля, когато Татяна Дончева цитира част от реч на проф. Анастас Герджиков, произнесена по време на връчване на титлата доктор хонорис кауза на СУ на Бойко Борисов.

"За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 г. или Тодор Живков за повече. Имаме за пример изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плод не само за българите, но и за нашите съседи, които искат да бъдат приятели."

Което навеждало на мисълта, че професорът е "ортодоксален гербаджия", който отваря път на партията към гражданска подкрепа.

"Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов. Не е вярно и че съм говорил словословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини", реагира проф. Герджиков.

Дончева обясни, че е намерила информацията в интернет. Ще я провери и ако се окаже фейк, ще се извини на професора.

"Става ясно кой иска и кой може да управлява. Ако търсиш информация в интернет и разчиташ на такава непроверена информация, значи искаш, но не можеш да управляваш", репликира Герджиков и допълни, че за няколко дни е бил залят с помия, още преди кандидатурата му за президент да е била издигната официално.

Тя посочи още, че "когато кажете партии на протеста, трябва да имате предвид, че не всички, които са заявили подкрепа за (Румен) Радев, ще да го подкрепят ефективно" и даде за пример кандидатурата на Петър Стоянов преди години, когато всички го подкрепили само на думи.

Проектът Петков-Василев изповядва радикални проблеми в съдебната система, без те да са доминанта и без да има голямо разбиране там, коментира още Дончева.

Според нея "Продължаваме промяната", ДБ и ИБГНИ трябва да си взаимодействат, като "Продължаваме промяната" да поеме повече тежест в икономиката, ДБ да поеме по-големия товар върху съдебната реформа, а ИБГНИ да поеме социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

6

тОлуп

03.10 2021 в 08:52

Всеки застанал на страната на МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА, КОРУПЦИЯТА и БЕЗЗАКОНИЕТО и долна измет, в това число и Герджиков!!!

1414

3

Dido

02.10 2021 в 13:24

Туя нЯщо,синът на другото нЯщо-Герджиков,ни паднА ОЩЕ ПОВЕЧЕ в очите!Щом пристава на ГЕРБ и Бай Дик значи е съгласен и подкрепя гаврите и корупцията през миналите 12 г.,нали?