Според Атанасова МРРБ нарушава ИК така, че Асен Василев да може да гласува (обновена)

В неделя финансовият министър не можа да упражни вота си в родното си Хасково, тъй като адресната му регистрация е в чужбина

Ружа Райчева 03 ноември 2023 в 15:50 3255 2

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова обвини регионалния министър Андрей Цеков в нарушаване на Изборния кодекс. Тя твърди, че Цеков е изпратил писмо до всички кметове в страната с указания как да тълкуват разпоредбите в закона, които забраняват да гласуват на избиратели без 6-месечна уседналост преди вота по постоянен или по настоящ адрес.

Причината е, че на първи тур на местните избори в неделя финансовият министър Асен Василев не успя да гласува в родното си Хасково, тъй като се оказа, че е заличен от избирателните списъци, защото адресната му регистрация е в чужбина. Според Изборния кодекс (ИК) е задължително да имаш 6-месечна уседалност в дадено населено място, за да може да гласуваш там.

В публикация в социалните мрежи лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочва, че според Закона за гражданската регистрация, всеки гражданин е длъжен при промяна на адресната си регистрация в 30-дневен срок да уведоми общинската администрация. По думите ѝ Асен Василев не е изпълнил това изискване и поради тази причина не присъства в избирателните списъци по настоящ адрес в Хасково.

Атанасова пише, че днес Андрей Цеков е изпратил писмо до общините, в което "тълкува" разпоредби на Изборния кодекс, така че Асен Василев да бъде премахнат от списъка на заличените избиратели. 

В писмото си регионалният министър посочва какви документи може да послужат на градоначалниците да премахнат даден заличен гласоподавател, така че да му дадат възможност да упражни вота си.

"Министърът на МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс. Апелирам, всички кметове на общини в България да спазват стриктно разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо. Никой не е над закона", написа тя.

Атанасова публикува и снимка на предполагаемото писмо, което Андрей Цеков е изпратил до общинските кметове:

Няколко часа по-късно от Министерство на регионалното развитие и благоустройството потвърдиха, че са изпратили писмо до кметовете на общини след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на първия тур на изборите за кметове и общински съветници на 29-и октомври, предаде БНР.

От пресцентъра на министерството съобщиха още, че това се наложило, "след задълбочен анализ на нормативната уредба МРРБ е установило, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи". Въпреки това, "поради факта, че писмото стана обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа на 5 ноември, то е изтеглено".

Дискусията ще се възобнови след изборите, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани, уточняват от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

2

Pongo76

03.11 2023 в 18:13

Как може да ѝ го роди глупавата глава? Вероятно защото така правят при любимата ѝ тиква. Кой би рискувал да постигне неочакван резултат, само за да може да гласува 1 човек, от чийто глас всъщност нищо не зависи. В края на краищата с тази промяна могат да докарат на дадено място стотици привърженици на тиквата или дпс.

4036

1

lans link

03.11 2023 в 17:01

Бездействислава, отдавна не се беше прозявала и ти....
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки