Спор в парламента за правата на третия пол

Нели Чолашка 19 март 2015 в 16:33 7889 19

Гей парад

По въпроса колко пола съществуват и трябва ли специална защита от дискриминация за хората, сменили пола си, спориха в края на пленарния ден днес депутатите.

Повод за дискусията стана гласуването на второ четене на предложените от Министерския съвет промени в Закона за защита от дискриминация.

С един от текстовете правителството предлага защита от дискриминация да се дава и на хората, сменили пола си.

Зам.-социалният министър Лазар Лазаров напомни на депутатите, че защита на тази група от хора се изисква от европейска директива.

„Някой се опитва да ни откаже от традиционни християнски ценности, пробутват ни се неща като уж европейско законодателство“, обяви от трибуната реформаторът Мартин Димитров.

Колегата му Петър Славов пък припомни, че в момента има защита от дискриминация по пол.

„Като има смяна на пол, пак има пол. След операцията безполово същество ли е“, каза той, обяснявайки защо не трябва в закона да се вкарват специално и сменилите пола си.

Дарин Димитров от ГЕРБ, лекар по професия, защити правото на хората, които сменят пола си, да влязат в закона.

Той обясни, че практиката е родителите да определят пола на детето си след раждането му, но с развитието му понякога се оказва, че полът му е друг. „Затова има две виждания – дали полът да се определя след раждането или по-късно“, каза Димитров и попита: „Колко пола има?“.

В крайна сметка гласуването се отложи за утре с процедурен трик, защото днес законопроекта щеше да бъде отхвърлен заради липса на кворум.

"Защо бламирате кабинета си. Накрая само ДПС ще остане да го подкрепя това правителство", обърна се Четин Казак към управляващите партии.

Подобна дискусия в парламента имаше преди година, когато 42-то Народно събрание обсъждаше същите промени в Закона за защита от дискриминация.

Тогава най-остро срещу предлаганите поправки се изказаха депутатите от "Атака".

"Малко по малко – обида за някого, който си е сменил пола. Защо? Защото такава била директивата? Такава била директивата от Брюксел, оттам ни нареждат по телефона, също като „Ало, ало, Москва – слушаме“, „Ало, ало, Брюксел - слушаме. 

Такива са евроатлантическите ценности. И ние? Няма как! Евроатлантическите ценности са да бъдем двойни, може би, тройни, лесбийки, педерасти", каза тогава Павел Шопов от "Атака", който не е депутат в този парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!