Сменяме посланика в Москва - секретар на президента заминава на мястото на Бойко Коцев

OFFNews 05 април 2018 в 12:55 7042 0

Снимка БГНЕС, архив

Бойко Коцев

Посланикът ни в Москва Бойко Коцев ще бъде сменен, научи OFFNews. 

Външното министерство е внесло предложението за смяната на посланика на закрито заседание на Министерския съвет, където то е било одобрено, но все още не е обявено официално.

Очаква се то да стане ясно след публикуването на стенограмата от заседанието, което трябва да се случи в петък. 

Бойко Коцев е посланик на България в Русия от пролетта на 2012 г. и мандатът му вече изтече, но решение за смяната му така и не беше взето. 

Новият ни посланик в Москва ще бъде секретарят на президента Румен Радев по външнополитически въпроси Атанас Кръстин. 

За да стане посланик, Кръстин трябва да получи и агреман от руското министерство на външните работи, което най-вероятно вече е факт, щом решението вече е взето.

Атанас Кръстин работи във външното министерство от 1987 г. Ръководил е политическата служба в посолството ни в Берлин, бил е консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), както и генерален консул в Ниш (2012-2016 г.).

Кръстин беше назначен за секретар на президента по външната политика на 23 януари 2017 г.

Миналата седмица Бойко Коцев беше привикан от премиера Бойко Борисов за консултация с правителството по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. 

Коцев беше изслушан от Съвета по сигурността, след което Борисов обяви, че България няма да гони руски дипломати във връзка със случая, както направиха над 25 други държави. 

След заседанието Борисов каза още, че Бойко Коцев се връща в Русия след Великден, тъй като на 8 април ще бъде открита изложба на Светлин Русев в Москва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови