Служебното правителство е готово да остане да управлява (видео)

OFFNews 07 август 2021 в 12:29 5345 1

Служебният кабинет има готовност да продължи работата си, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, съобщи министър-председателят Стефан Янев при днешното си посещение в Плиска.

"Да, ние имаме готовност. За българските граждани това може би не е най-добрият вариант, но важното е какъв е интересът на гражданите. Ако в момента в този парламент партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се отиде на предсрочни избори" - каза премиерът.

Може ли служебният кабинет да стане редовен?

По повод предложението на БСП служебният кабинет да стане редовен Янев коментира, че в политиката няма нищо невъзможно:

"Всичко е възможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети. Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебния кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент."

Ако не се реализира първият мандат и се стигне до такова предложение, което би могло да е предложение на третия проучвателен мандат, това означава, че за реализирането на подобен сценарий, е необходимо да се мине точно през период на изясняване на приоритети, подготовка на евентуално споразумение – коалиционно или на друг принцип, на база търсене на парламентарна подкрепа, за да бъдат ясни както приоритетите, така и срокът на действие, както и какъв тип политики и програма ще изпълнява този кабинет, обясни премиерът.

Теоретично е възможно, практически дали ще стане е въпрос на допълнителни ходове, които предстои да видим. Рано е да обсъждаме този сценарий. Нека да видим първият мандат дали ще се реализира, призова той.

Период на непредсказуемост

В българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои, отбеляза премиерът.

Всичко е възможно. Важни са условията и принципите. Неслучайно от позицията, която заемам, от известно време говоря за принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито политици, нито партии. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещатa изглеждат по различен начин. Начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той, заяви Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови