След частните лаборатории по границите забраняват и частната товаро-разтоварна дейност

OFFNews 16 февруари 2024 в 15:10 5208 1

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Съпредседателят на ПП Кирил Петков

"Продължаваме промяната-Демократична България" ще предложи изменения в Закона за управление на агрохранителната верига, с които в срок до една година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност на граничните пунктове да бъде извършвана от държавата. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Законопроектът за промени в Закона за управление на агрохранителната верига бе приет на първо четене на миналата година. Тогава депутатите гласуваха само държавни лаборатории да могат да осъществяват контрола на вноса на храни по българските гранични пунктове.

"Време е порочните практики на „Капитан Андреево" да бъдат прекратени. Това е важен закон, който има пряко отношение към българските домакинства и бизнеси, свързани с производство на храни, и не на последно място – към присъединяването на България в сухопътен Шенген. В рамките на участието си в Конференцията за сигурност в Мюнхен, ще уведомя нашите партньори за предстоящите законодателни промени за подобряване на националната ни сигурност и тази на границите ни", каза Кирил Петков.

От пресцентъра на ПП посочват още, че Петков е предоставил на прокуратурата информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория "Евролаб" на граничния пункт "Капитан Андреево" (ГКПП). Той е предоставил данните в качеството си на свидетел.

През 2022 г. , когато Кирил Петков беше министър-председател, посети ГКПП "Капитан Андреево" и установи несвойствени дейности и липса на контрол във връзка с дейността на лабораторията за контрол на вносни плодове и зеленчуци. Тогава представители на ПП сезираха компетентните институции и започнаха редица проверки от БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС.

Вследствие на обжалване от страна на "Евролаб", съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2030

1

мрави

16.02 2024 в 16:56

''Вследствие на обжалване от страна на "Евролаб", съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.''
Кой съд - на нотариуса или на еврото!
 
X

Да помогнем на украинските деца!