Шефката на Държавната агенция за бежанците беше уволнена (обновена)

Ангел Марковски 23 март 2022 в 09:58 10004 0

Снимка БГНЕС

Петя Първанова

Петя Първанова подава оставка като председател на Държавната агенция за бежанците, потвърди самата тя пред БНТ. Тя обясни, че тази сутрин е била повикана на разговор в Министерския съвет, по време на който е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи.

От правителството уточниха, че премиерът Кирил Петков е поискал освобождаването на Петя Първанова от поста “заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи”. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, обясняват уволнението от правителството.

За нов председател на ДАБ е назначена Мариана Тошева. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.

“Г-жа Тошева умее да управлява и координира екипи и проекти, тя е позната със своята толерантност и способност да общува с хора от различни култури и среди, притежава опит в работата в мултикултурен екип. Владее немски, английски и руски езици”, мотивират избора на нов шеф на агенцията от правителството.

Действията на ДАБ от началото на войната предизвикаха критики от партиите в управляващото мнозинство. Димитър Ташев от „Продължаваме промяната“ ги изтъкна при изслушването ù преди седмица в парламента.

“На 5 март посетих кризисния център в град Варна и там нямаше лица от Държавната агенция за бежанците, които да съдействат на търсещите помощ”, каза той. До преди дни за да кандидатстват за статут, бежанците трябваше да отидат в София, Харманли или до селата Пъстрогор и Бяня. Там са лагерите на агенцията, условията в които са нещо средно между казарма, общежитие и затвор.

Оставката на Първанова беше поискана от Елисавета Белобрадова от "Демократична България" след изслушването ѝ. "За 7 години как успя да ù убегне фактът, че дюшеците са пълни с дървеници, но въпреки това продължаваме да купуваме калъфки за тях? Проблемите в агенцията са от 7 години", каза Белобрадова и нарече ръководството "неработещо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews