САЩ видяха сериозна корупция и значими проблеми с човешките права у нас през 2021

Мая Младенова 13 април 2022 в 12:47 3440 2

Сериозна корупция и значими проблеми с човешките права констатира годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за България за 2021 година. 

Докладът бе публикуван на страницата на правителството на САЩ, след като държавният секретар Антъни Блинкън представи на брифинг основните изводи за ситуацията с човешките права по света.

Заключенията за България са за "значими проблеми, свързани с правата на човека, включват достоверни доклади за: насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събиранията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната власт; сериозни ограничения на свободата на изразяване, включително насилие и заплахи за насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; сериозни прояви на корупция; нетолерантност и дискриминация срещу ромите; насилие срещу деца; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица".

Анализът посочва, че властите са предприели стъпки за преследване и наказване на длъжностни лица, извършили престъпления в областта на човешките права и корупцията, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността остава проблем.

В доклада от 43 страници се цитират конкретни проблеми в различни области. Описани са случаи на насилие в местата за лишаване от свобода, лошите условия там, липсата на наказание след случаите на насили по време на антиправителствените протести от 202 година, лошите условия в центровете за бежанци - особено за децата.

По темата за медийната свобода се споменават няколко знакови случая, сред които отказът да бъде образувано разследване на побоя над журналиста Димитър Кенаров от летните протести през 2020 г., както и репликата на вътрешния (тогава служебен) министър Бойко Рашков, че би уволнил водещите на сутрешния блок на bTV Биляна Гавазова и Златимир Йовчев след негово интервю.

Тази година докладът обхваща почти 200 държави и територии по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови