РБ зове за президентско вето, ако НС гласува затвор за информация за банките

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2014 в 16:28 2060 6

Реформаторският блок настоява за президентско вето, ако бъдат приети промените в Наказателния кодекс, свързани с банките.

Реформаторите се противопоставят срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и "срещу истинската му цел - съпровождащото го извънредно законодателство, очевидно инспирирано от неадекватното парламентарно статукво. С последното се цели замитане на следите от кражбите в Корпоративна търговска банка и заплащане на борчовете на новите кредитни милионери с парите и спестяванията на данъкоплатците". Това се посочва в позиция на Гражданския съвет на РБ.

Остро възразяваме срещу заявените намерения за директно нарушаване на действащото законодателство. По този начин отново безцеремонно ще бъдат ограбени българските граждани и облагодетелствани лицата, свързани с управляващата върхушка, наредила тегленето през подставени лица на огромни необезпечени кредити от КТБ, с ясното намерение никога да не ги върнат! В същото време, отиващото си Народно събрание вместо да работи по антикризисните мерки в подкрепа на банковата система, приема законодателни изменения в НК за налагане на цензура върху говоренето за сигурността на една или друга банка въобще - пишат Реформаторите.

Те не приемат "предложенията за изменения в редица закони, заявени от провалилото се ръководство в БНБ, целящи да се оневинят провинилите се банкови надзорници и да се изземат контролни правомощия от българския съд и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в полза на тотално дискредитираното правителство на Орешарски! Апелираме към Президента на Републиката, да упражни правото си на вето върху подобен законодателен бандитизъм срещу редовия вложител!"

Очакваме действащите закони, при които години наред България бе пример за финансова и банкова стабилност, да бъдат спазени и приложени с цялата им строгост, в това число и от Прокуратурата и разследващите органи и незабавно да започнат действия по изясняване на истинското състоянието на т.нар. „липсващи“ кредити в размер на над 3.5млрд. лв. в КТБ. В случаите, в които се установи, че сред тях има отпускани кредити на база на неверни данни или фалшиви документи, да следва незабавно привличане към наказателна отговорност на провинилите се лица, призовават от РБ.

"Категорично настояваме, в най-кратък срок да бъдат отблокирани сметките на малките и средни вложители-физически лица и фирми в КТБ, съгласно защитата от закона и до размера, определен от него. Едва след това и само и единствено от активите и възстановените кредити в КТБ, да се изплащат влогове над 100000 евро, без да се дава и стотинка от държавния бюджет или от джоба на данъкоплатеца. В тази връзка се противопоставяме и на предложенията за актуализация на бюджета на страната през нов колосален дълг, включващ обезпечаването на текущия дефицит, но и сметката на новите кредитни милионери!" - пише още в позицията на Гражданския съвет на РБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови