Бившият ковчежник на ДСБ: Радан лъже, знаеше за сметката в КТБ

OFFNews 17 юли 2014 в 15:49 6074 19

Юлиан Войнов и Иван Костов. Снимка: Facebook профил на Юлиан Войнов

Това, което категорично може да се твърди е, че депозитът в КТБ е направен със знанието на Радан, обяви във Facebook икономистът Юлиан Войнов. 

Реакцията на Войнов е по повод изказването на лидера на ДСБ Радан Кънев от тази сутрин пред Нова телевизия. Кънев се извини на избирателите и симпатизантите заради партийната сметка в КТБ. Влогът, в който сега има около 48 хил. лева, бил открит преди 7-8 години от бившия ковчежник на партията. Той вече не работи за ДСБ, но не от три дни, откогато се заговори за тази сметка, а по-отдавна, каза Кънев.

Радан позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината. Ще предприема действия за доказване несъстоателността на твърденията на Радан Кънев. Този човек няма право да претендира да се занимава с политика, защото със своето малодушие, некомпетентност и опортюнизъм може единствено да навреди на държавата. Жалко е, че с цел задоволяване на своите лични интереси съсипа една партия, изградена, за да бъде контрапункт на статуквото и да запази автентентичните десни ценности, от които в момента Радан и неговото обкръжение доброволно се отказват - написа във Facebook Юлиан Войнов.

Не можеш да се появиш по телевизията и да говориш нелепици, без дори да си проверил фактологията на това, което се каниш да кажеш. Този човек дори не знае каква беше държавната субсидия през 2006 г. Хвърля твърдения просто така, ако мине. А това говори, че дори няма и минимална идея за резултата от приказките, които публично изрича. И този човек претендира да е лидер на автентичната десница. Пълен позор! - твъри още икономисът Войнов.

Радан Кънев тази сутрин обясни, че в ДСБ съществува силно разделение на финансовата и политическата власт с цел избягване на корупционни практики. Затова политическото ръководство е упълномощило ковчежника да приема дарения - право, което аз например нямам, каза Кънев.

"Доста след като станах председател, започнах инвентаризация на наличностите, които не бяха големи. Тогава установих наличието на много отдавнашен депозит, може би от 2006-а, в КТБ. Решението бе тези пари да бъдат изразходени, а депозитът - закрит", посочи лидерът на ДСБ.

"Дължа моето лично извинение, че много бавно е реагирано на този факт и че късно снех доверието си към този човек", каза в ефир Кънев.

И Семерджиев нападна Кънев

В четвъртък следобед и Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в правителството на Костов, също нападна лидера на ДСБ във Facebook. Ето какво написа Семерджиев в профила си в социалната мрежа:

"За пореден път Радан Кънев показва, че наистина е направил тежък ляво-центристки завой с привкус на популизъм и пълен отказ от носене на отговорност. Подобно на Борисов, с когото се ухажват вече месеци наред, Кънев също няма свян да се оправдава с всички други, и особено с „предишните“, на които все пак беше заместник в партия ДСБ.

Да си председател и да си измиваш ръцете с ковчежника е същото като да си отговорен за IT кампанията и да „не знаеш“ кой е наел тролове за изграждане на репутация. Радан клевети всичко и всички, с което доказва, че не е десен политик. Десните политици поемат отговорност и не обясняват как някой друг в партията им е виновен.

Най-възмутителното обаче е, че отново излъга. Знам от първа ръка, че е бил посъветван още преди една година да изтегли депозита в КТБ. Знам също така, че е бил предупреден за падежирането на влога и че е получил съвет за преместването му.

Всички помним как в нощта на изборите през 2013 г. Кънев и Москов подадоха оставки във Фейсбук в малките часове на нощта, обяснявайки, че „поемат отговорност“ за провала и веднага след това последва самономинация за председателския пост в ДСБ.

Изброявам тези неща, защото вече стана публично известно непочтеното и манипулативно поведение на тези хора, които не само нямат неформалното основание да се самонаричат десни, а вече загубиха и формалното такова, въпреки позициите, които са заели.

След подобно поведение не виждам как зад тях ще се наредят десни последователи. Такова „Пилат Понтийско“ поведение не може да бъде пример за нито един човек, а още по-малко за политик.

Друг е въпросът, че да се обясняваш за един от всичките си влогове, е напълно нелепо. Сам да се предлагаш на медиите за интервю, което всъщност има за цел да злепостави някого и да избереш този човек да бъде ковчежникът на партията, на когото си ръководител – за такова нещо си има термин, най-малкото това е подло.

Днес вече имам достатъчно причини и поводи да кажа – сбогом Радане, съжалявам, че те познавах. Бъди здрав и щастлив, само моля, повече не се определяй като десен. Десните хора се държат достойно и отговорно, а аз не искам да ме представлява някой, който демонстрира противоположното."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!