Радев: Правителството показа кураж с темата за Западните Балкани

OFFNews 18 юни 2018 в 10:15 2728 0

Румен Радев

Президентът Румен Радев даде висока оценка на работата на правителството по Българското председателство на Съвета на ЕС, избора на приоритетите и вкарването на темата за Западните Балкани в дневния ред на съюза.

Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, заяви президентът на откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, която е част от Българското председателство.

„Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, заяви той. „Оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати. Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, посочи държавният глава. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, каза още той.

Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите, посочи още той в речта си. „Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си“, обяви президентът. 

На форума бе и председателят на парламента Цвета Караянчева, която посочи, че разширяването на ЕС остава ключова политика, а главната цел е запазването на сигурността и просперитета на целия континент. "Поехме Председателството във време на големи предизвикателства в Европа и света. България допринесе активно за постигане на целите в триото България-Австрия-Естония“, изтъкна тя. „Парламентът стана домакин на 6 важни срещи, платформа за сътрудничество между националните парламенти и ЕП. Продължава важният дебат за осъвременяването на политиката за сближаване и за кохезионната политика“, посочи Цвета Караянчева.

На днешната конференция ще бъдат обсъдени постиженията на Българското председателство и ключови теми като интеграцията на Западните Балкани, бъдещето на Кохезионната политика и Европейския стълб на социалните права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови