Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Радев подкрепи името на Македония и поиска институциите да си говорят

OFFNews 14 юни 2018 в 13:40 6095 0

Радев подкрепи името на Македония и поиска институциите да си говорят

Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него. Това коментира президентът Румен Радев след срещата си с президента на Македония Георге Иванов. Така Радев отговори и на отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с Иванов, който отказа да приеме постигнатата договорка с Гърция за новото име Северна Македония.

България подкрепя резултатите от преговорите за новото име на Македония, но диалогът между двете държави не трябва да бъде прекъсван, стана ясно от президента Румен Радев. "Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес. Но трябва да е ясно, че основният залог на нашата подкрепа това е стриктното спазване на чл. 11 от Договора за приятелство, дорбосъседство и сътрудничество от  2017 г., според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга, да нямат териториални претенции една спрямо друга и да неутрализират недобронамерена пропаганда, насочена към омраза и насилие", каза Радев.

България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония, заяви Радев.

„Договорът между Македония и Гърция налага промяна в името на Македония, което за нас означава тя да продължи да спазва своя ангажимент за тълкуване на Конституцията, така че тя да не се превърне в намеса на свои съседи. В договора с Гърция има формулировка, че той няма да бъде насочен към трети страни, което е твърде обща формулировка. Ако сравним двата договора, ще видим, че договора с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване. Това поставя България в ситуации да търси допълнителни гаранции. Категорично трябва да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Македония за организации на наша територия, които имат характер срещу нашата Конституция. Очаквам българското правителство и МВнР да впишат тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Македония в членство в ЕС“, каза още Радев и посочи, че това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови