Радев: Докато в Македония тече дебългаризация, няма как да започнем преговори за влизането им в ЕС

Искаме гаранции от ЕС за правата на българските граждани в Северна Македония, заяви президентът

Ружа Райчева 06 октомври 2021 в 11:45 4120 1

Снимка пресцентър Президентство

Докато в Македония тече системна дебългаризация, докато продължава този възродителен процес, докато сънародниците ни са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в Македония, ние няма как да кажем "да" на началото на преговорите за влизането й в Европейския съюз. 

Това заяви президентът Румен Радев след тристранна среща на върха на ЕС в Бърдо, Словения с френския президент Мануел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и македонския премиер Зоран Заев. Четиримата са се срещнали, за да търсят начин за преодоляване на препятствията в присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. 

"Нашите европейски партньори все повече разбират същността на проблема. Това е системната дебългаризация. Дългодишното и системно унищожаване на културно българско наследство. Срещата ни се случва на фона на множество сигнали за натиск върху български граждани в Македония по време на преброяването", каза Румен Радев. 

Той коментира и случая с подмяната на имената на загинали български четници в Македония, казвайки, че това е "доказателство, че не се преследват само живи, но и мъртви българи". 

Румен Радев смята, че македонските българи трябва да да бъдат адекватно отразени в процеса на преброяване и съобщи, че в българските регистри има вписани над 120 000 български граждани, живеещи в югозападната ни съседка.

"Както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да е призната и историческата истина на отношенията с България. Получаването на нашето съгласие за начало на преговорите следва да получи ефективни гаранции от ЕС", категоричен е българският държавен глава. 

Според Румен Радев сега е времето за исторически компромиси и помирение. Той заяви, че очаква смели решения от македонския президент Стево Пендаровски и от премиера Зоран Заев. 

"Искаме промяна в Конституцията на Македония за равноправност на българските граждани там, интересуват ни техните права. Искаме признание на историческата истина", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови