Президентът ще брани шефа на ДАНС до последно

Според секретаря му по отбрана Димитър Стоянов мотивите за исканата оставка на Пламен Тончев са смешни и нефелни

OFFNews 14 ноември 2023 в 09:45 1492 4

Тончев

Снимка БГНЕС

Пламен Тончев

Президентът Румен Радев няма намерение да се разделя с шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това за пореден път даде да се разбере държавният глава, след като днес секретарят му по сигурността и отбраната Димитър Стоянов нарече мотивите за исканата оставка "нефелни".

Преди два дни и секретарят му по правни въпроси Крум Зарков посочи, че мотивите, с които премиерът иска смяна на Тончев, са правно неиздържани. 

Днес Димитър Стоянов обясни пред Нова тв, че е изготвил становище, в което препоръчва на Румен Радев да не подписва оставката на Тончев. Също като Румен Радев той изтъкна, че недоверието в Тончев не е причина да бъде сменен.

Промените в службите бяха инициирани от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов още преди местния вот. Допълнително масло в огъня наля инцидентът с доклада на ДАНС, който доведе до отмяна на машинния вот на първия тур на кметските избори.

"Мотивите (за оставката на Тончев) са крайно нефелни, смешни и несъществени и не виждам причина да се предприеме такова действие. Така и така г-н Атанасов иска да прави реформи в службите, да предложи и там ротационен председател", подхвърли Стоянов.

И допълни:

"Как да бъде освободен председателят на ДАНС за това, че по закона за ДАНС не е извършил контрол над своя заместник? Как да извърши контрол, след като физически той не е бил в България. Тогава го замества един от неговите заместници и са спазени всички правила".

Президентът коментира преди дни, че по "логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му няма доверие".

"Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един в друг в името на оцеляването", заяви тогава Радев.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пък препоръча президентът да покаже по-зряла позиция и да разбере, че изпълнителната власт няма доверие на председателя на ДАНС и иска да работи с нов шеф на службата.

"В две войни сме и е нужно президентът да бъде отговорен, а службите да са в синхрон. Когато изпълнителната власт ти казва, че има проблем, е нормално президентът да постъпи доста по-зряло. Нужна беше и отговорност и мъжко поведение от председателя на ДАНС да си подаде оставката, след като даде политическа оценка на партиите при изслушването му в парламента", коментира Мирчев пред Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

4

Муню

14.11 2023 в 12:03

Гледах разговора. На всеки зададен върос отговаря с въпрос.
Дребна душица без никакво достойнство!!!

400

3

демотиватор

14.11 2023 в 11:28

А президентът (все още) е най-популярният политик.
Той ни дари и с КирКорчовците, за което му дължим поне десетилетие благодарности от душа.
Само защо после си нарече политотрочетата "шарлатани" не разбрах, ама 'айде, (и това) ще му простим (ジ)

723

2

user4eto

14.11 2023 в 10:41

Един кремълски агент защитава друг кремълски агент. Нещо напълно в реда на нещата.

1000

1

Един друг

14.11 2023 в 10:30

Радев е позор. Импийчмънт и затвор!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки