Мотивите на Денков за оставката на шефа на ДАНС са законово неиздържани

OFFNews 12 ноември 2023 в 15:16 1885 1

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

В правомощието на президента е да се съобрази или не с предложението на Министерския съвет за освобождаване на председателя на ДАНС. Мотивите, които министър-председателят изпрати на президента, са с основания, законово неиздържани. Няма законово основание за освобождаването на Пламен Тончев.

Това каза секретарят на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков пред БНТ.

Според него зад отпадането на машинното гласуване в първия тур на местния вот стоят политическите сили в парламента, които се събрали на извънреден председателски съвет и са решили да се направи така, че да не може да се гласува с машини. А в същото време обвинявали ДАНС, че е информирала за нещо, което се е случило, но забравили да обвинят тези, които са интерпретирали информацията и са я превърнали в решение.

"Това, че определена хартиена коалиция в различни конфигурации от няколко години се опитва да елиминира машините, а особено машините за местни избори, не е новина. Това е във века на прозрачността, защото тези дебати са се водили в парламента. Че търсят повод - също не е новина. Но кой даде повод? Човекът, който влезе и снима с телефона си? Тези, които интерпретират тази информация? Или тези, които констатират, че е имало такъв факт, каквото са длъжни да направят?", риторично запита Зарков.

Той даде оценка и за единия от кандидатите за кмет на София - Ваня Григорова.

"Има голям потенциал и е успя да постави дневен ред на обществото", смята Зарков.

По думите му евроатлантизмът в България е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията.

"Това са хора, загубили легитимация, или се чувстват недостатъчно харесвани - търсят причина да бъдат във властта, след като са се разбрали с нея в елита, но трябва да дадат нещо и на базата - избирателите. Трябва да има рационален разказ... Европейската ни интеграция не е заплашена, дори е доказано, че се ускорява", коментира бившият служебен правосъден министър.

Според него Делян Пеевски от своя гледна точка играе правилно играта си - има нужда от легитимация и се възползва от това, което му е дадено като възможности.

"А защо ПП-ДБ и ГЕРБ му позволяват това, остава тайна... Политическата логика на властта е, че който има възможно мнозинство, той съсредоточава възможно най-много власт и не я дава даром, но тук се получава нещо такова. ДПС е целенасочено привлечена към това мнозинство, от което се възползва и дори заема челна позиция", заяви още Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

12.11 2023 в 23:23

За незапознатите. Лицето на снимката е дете на Ана Заркова.. В серия публикации тя обясни на народа колко симпатични са Васил и Геоти Илиеви - едни от първите едромащабни рекетьори (мислете за ВИС 2). Хвалеше се стрина Ана, че танцувала с някой от тези изроди. Може да е пропуснала някои детайли от отношенията им. Зер, това са интимни въпроси.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика