'Премиерът може да не разбира от транспорт, но Събев не е ли този, който си купи министерско кресло?'

Ние сме отговорно правителство, което обяви, че няма да се подаде на шантаж, заяви министърът на транспорта Николай Събев

Ружа Райчева 09 май 2022 в 11:41 10878 2

Снимка БТА/Владимир Шоков

Директорът на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев

Премиерът може да не разбира от транспорт, но не можем да оправдаем министъра на транспорта и министъра на регионалното развитие. Събев не е ли този, който си купи министерско кресло, попита изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в интервю за bTV.

Миналата седмица след срещата с премиера Кирил Петков с превозвачите представители на тираджиите и автобусните фирми се оплакаха, че министър-председателят им е посочил вратата. Впоследствие "обидените тираджии" разпостраниха аудиозапис от срещата с премиера.

Вчера транспортният министър Николай Събев написа във Фейсбук по повод скандала: "Филмът с няколко послушни транспортни фирми на държавна хранилка приключи", след което каза пред bTV, че тези, които протестират сега, са били "облагодетелствани години наред".

Днес директорът на Съюза на международните превозвачи благодари на този, който е направил тайния запис на срещата с премиера Кирил Петков, защото е "показал истината".

"Да не би някой от нас да е вкарал тези думи в устата на премиера? Ние отидохме с покана да чуем антикризисните мерки на правителство. Никой не си е представял, че в Гранитната зала може да има такъв подход спрямо нас. Ние не чухме антикризисни мерки, затова превозвачите станаха и излязоха. Останаха част от петролната и газовата асоция, двама представители на спедиторите и един представител на Камара пътища и малко сдружение за транспортен бранш, което е узурпирано от едно семейство и от един нахакан юнак, който вози пратки на Еконт", каза Йордан Арабаджиев.

По думите му исканията на пътния бранш са: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява.

Заради проваления диалог с кабинета превозвачите организират национален протест на 18 май и заплашват със спиране на автобусните превози и блокиране на пътища.

По-късно днес Николай Събев заяви, че правителството е отговорно и няма да се подаде на шантаж:

"Срещу нас, ако седнат отговорни предприемачи, отговорната част от бизнеса, ще се съберем и ще обсъдим с радост въпросите. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма да нужда да преговаряме. По-голямата част от превозвачите ще продължат отговорно да изпълняват ангажиментите си към народа."

По думите му правителството обсъжда различни варианти, за да има "добри условия в ненормална икономическа ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

09.05 2022 в 12:20

Тия да си протестират, колкото си искат!
Както бизнеса плаща по-скъп ток, за да работи, така и тези да си плащат тол таксите!!!

4038

1

Moirae

09.05 2022 в 11:50

Защото да си министър е далеееч по рахат от това да си стоиш управител на кампания с възможностите на Еконт? Каква изненада само , опорна точка на ГЕРБ от устата на дундуркан от ГЕРБ "бизнесмен".
 
X

Да помогнем на украинските деца!