ГЕРБ размисли в последния момент и прехвърли топката на ПП-ДБ

Мария Габриел отива при Радев в 16 ч.

Йорданка Веселинова 19 март 2024 в 14:01 12873 8

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Преговорите за съставяне на кабинет бяха пред провал, научи OFFNews от свои източници.

Преди минути от ГЕРБ-СДС съобщиха, че Мария Габриел и представители на преговорния екип на партията ще отидат при държавния глава Румен Радев в 16 ч. Очакванията са да бъде върнат празен мандат. В официалното прессъобщение се посочва, че на "Дондуков 2" ще бъдат оповестени резултатите от срещата.

Според неофициална информация, с която OFFNews разполага, в последните часове от преговорите е бил изгладен въпросът с доскорошния основен проблем за сглобката - оставането на Тодор Тагарев като министър на отбраната и замяната му с Христо Гаджев, който в момента е председател на парламентарната комисия по отбрана от ГЕРБ-СДС. В крайна сметка двете коалиции са постигнали съгласие за оставането на Тагарев.

Изненадващ проблем обаче се оказала номинацията за ресурсното Министерство на енергетиката, за което ГЕРБ предложиха Жечо Станков - настоящ депутат и бивш зам.-министър на енергетиката от времето на Теменужка Петкова, когато започва сагата с "Турски поток". От ПП-ДБ се противопоставили на тази кандидатура, като консенсус не е постигнат.

Към този час преговорният екип на ГЕРБ-СДС не е в сградата на бившия Партиен дом. Репортер на OFFNews е пред централата на ГЕРБ, където се очаква да пристигнат Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Преговорният екип на ГЕРБ не е дал яснота дали разговорите ще бъдат подновени след консултациите в партийната централа.

"Ще се свържем с Вас" - били последните думи на дамите от ГЕРБ преди напускането на преговорите.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов е напуснал сградата на бившия Партиен дом, но е отказал да коментира преговорите преди срещата на "Дондуков 2".

"Когато чуем г-жа Габриел, ще коментираме", каза той, цитиран от "24 часа".

Малко след 16 ч. Мария Габриел върна мандата изпълнен. Тя предложи няколко рокади в кабинета - Жечо Станков все пак е номиниран за министър на енергетиката, а Тодор Тагарев - за министър на отбраната. 

До този момент не е ясно дали рокадите са съгласувани с ПП-ДБ.

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Sanata

19.03 2024 в 20:06

Слюнгер, аз предлагам Мария Габриел да включи в правителството Путин, Медведев, Ердоган, Си Дзинпин и Мадуро, накрая и теб да ги крепиш. Няма нужда ни да ги питаме, ни да знаят, важното е че ГЕРБ постъпва “отговорно”. Оттам Мойко и Пеефски си знаят работата: бир- едно за мен, ики- едно за теб. Там някъде може и ти да намажеш. Така казват ставало с всички ибрикчии.

-1600

7

Люгер Химарс

19.03 2024 в 16:42

Никакви такива!!

аз предлагам в правосъдната реформа на конституцията да е записано, че премиери до 2034 ще бъдат само Академик Денков и Васил Терзиев, след като оправи София.

И да пише, че никой друг не може да бъде без тяхно одобрение на никакъв пост, за да може така да унищожим корупцията и страната да се превърне още повече в европейски рай!!!

14469

6

случайно прочетох

19.03 2024 в 15:32

Марчето едва ли ще пропусне шанса да стане премиер дори и за 9 месеца! Никой от нейното село не бил премиер!

135

5

Far Rider

19.03 2024 в 15:29

Бре! Ако отиваме на избори ПП-ДБ си отиват от властта! Каква драма им спретна Мухобойко! А щяха да го съдят, че даже го и арестуваха!

1000

4

ПеркоНаумов

19.03 2024 в 15:23

Няма как д аима комисия за Турски поток в парламента, ако няма парламент! Бъбреци!

1042

3

danvan

19.03 2024 в 14:43

Нещата придобиват смисъл:
За баце е по-опасно да лъсне пътната карта, околкото да рискува намагитване.
В първия случай намагнитването ще му е най-малкия проблем.

12761

2

cepcem

19.03 2024 в 14:41

ГЕРБ-аджиите толкова са изгладнели, че започват да им идват анархистичните идеи да изоставят тартора. Горките крадци не разбират, че лидерските парти неслучайно се наричат "лидерски". Без баш крадеца цялата престъпна групировка ще се разпадне. Жалки имбецили...

1040

1

Nasimo

19.03 2024 в 14:32

Магнитски, какво чакаш????
 
X

Да помогнем на украинските деца!