Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Плащаме 7,2 млн. долара за системи за сигурност на Граф Игнатиево за изтребителите F-16 Block 70

Плащанията по договора са разсрочени за 5-годишен период

Ружа Райчева 19 май 2023 в 12:30 1943 0

F-16D Fighting Falcon Block 70

Снимка Архив

F-16D Fighting Falcon Block 70

Правителството внесе договор за ратификация за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация "US Secret" за самолети F-16 Block 70. Съгласно условията на подписаните международни договори за доставката на самолетите разходите по изграждането на тези системи са изцяло за наша сметка. Общата стойност на договора е 7 238 842 щатски долара.

Договорът с американското правителство е подписан на 20 януари 2023 г. в Европейското командаване на САЩ в Европа и на 12 май 2023 г. в София. Сега остава депутатите трябва да го ратифицират със закон, който ще влезе в сила от деня на обнародвaнето му в "Държавен вестник". След това външният министър следва да уведоми американското правителство за изпълнение на националните процедури по влизането му в сила.

Какво предвижда договорът?

• Доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на американското правителство;

•  Проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване;

•  Услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада.

•  Консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.

Предвидено е заплащането на дължимата сума по международен договор да се извърши за период до 5 години със следното разпределение на плащанията в щатски долари:

Освен посочените по-горе финансови средства, в хода на изпълнението на договора ще са необходими и други допълнителни разходи за:
- заплащане на данък върху добавената стойност (ДДС), мита и други; - заплащане на транспортни разходи, отбелязват от Министерски съвет (МС). 

Размерът на средствата за заплащане на тези съпътстващи разходи ще стане известен на по-късен етап след уточняване на количествата и вида на придобиваните средства и консумативи, както и периодите за тяхната доставка, уточняват вносителите. 

В договора за ратифициране е отбезлязано, че при "извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или част на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия/артикули или изпълнението на отбранителни услуги".

От своя страна купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителни изделия/артикули или извършването на услуги по отбраната, но той носи отговорност за всички разходи вследствие на отмяната, пише още в законопроекта на МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови