Патриотите защитиха бития българин в Украйна

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2017 в 14:47 4001 1

Обединени патриоти рязко осъждат нападението над общинският съветник в Украйна Василий Кащи – представител на българското малцинство, заяви народният представител Юлиан Ангелов в парламента.

От трибуната на Народното събрание той представи декларация от името на парламентарната група на Патриотите. 

Патриотите искат българските държавни институции да се намесят категорично в защита на малцинството ни в Украйна. Не за първи път българското малцинство там е подложено на терор от крайно десни представители на украинската политика, напомни депутатът. 

Настояваме външно министерство и българското посолство в Украйна, както и предлагаме на парламентарните групи в българския парламент, ясно и категорично да осъдят това нападение над Василий Кащи. Българската държава е длъжна да защити представителите на българската общност в Украйна, се казва в декларацията.

Юлиан Ангелов напомни, че малцинството ни там наброява между половин милион и 800 хиляди души по различни статистики. 

Той заяви, че определени сили в Украйна се опитват да въвлекат българското малцинство във техни конфликти и българите да бъдат изкупителна жертва на тези проблеми.

Българското малцинство в Украйна може да разчита на подкрепа от България, това трябва категорично да заявим като политици и като държава. Не бива да позволяваме представители на българските общности, където и да било по света, да бъдат нападани, бити, тормозени и обиждани за това, че са българи, заяви патриотът.

В декларацията Ангелов напомни и за обругаването на паметника на българските опълченци в Болград в навечерието на националния празник 3 март. Паметникът бе надраскан, а надписите бяха призив към българите в Украйна да си хващат багажа и да заминават за България.

Време е наистина ние да предложим начин за защита на българските малцинства в Украйна и в други държави. Българската държава да изрази категорично несъгласие българи в чужбина да бъдат третирани по този начин.

В заключение депутатът Юлиан Ангелов призовавам всички парламентарни групи да осъдят този случай и да застанат в подкрепа на българското малцинство в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови