Първанов пропусна пленума, праща писмо

OFFNews 18 февруари 2012 в 19:57 1717 0

Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
Георги Първанов не присъства на днешния пленум на БСП, но изпрати писмо до Националния съвет. В него президентът на България в периода 2002-2012 година заявява, че ще се включи активно в отчетно-изборната кампания преди конгреса на партията. Той ще се проведе на 19 и 20 май в НДК.
Поведението на Първанов предизвика реакцията на лидера на партията Сергей Станишев:
"Оказа се, че по устав бившите председатели на партията по право са делегати на конгреса на партията, а Националният съвет е работен орган, не ритуален”, заяви Станишев по повод отсъствието на Първанов.
В писмото от Първанов се казва:
...смятам да се включа активно в кампанията, като акцентирам върху следните важни проблеми:  Как да спечелим парламентарните избори, тоест не просто да надделеем над основния си опонент ГЕРБ, но да постигнем не символична победа, която да ни позволи да управляваме силно и убедително? Как ще се справим с наследството от слабото и вредно управление на ГЕРБ; как ще преодолеем тежките последици от кризата и в състояние ли сме да очертаем по-ясен политически хоризонт на страната (не само до 2020-а, но и след това)?  Какви са параметрите на новата лява алтернатива (в контекста на новите глобални предизвикателства и в национален план, както и с оглед на тежкия идеен дефицит на политическата мисъл)?
Първанов пита "какви биха били границите на управленските компромиси при евентуалнолявоцентристко коалиционно управление, които трябва да се дискутират предварително, а непостфактум" и заявява:
Предвид на продължаващите агресивни атаки против мен като президент на републиката в периода 2002 – 2012 г., смятам за необходимо в срещите с хората да продължа да информирам за работата на институцията и да отстоявам политиките, които съм провеждал досега.
Националният съвет на БСП прие управленска програма за данъчна и финансова политика, алтернативна на водената от ГЕРБ. Тя предвижда въвеждането на подоходно облагане, при което богатите плащат по-високи данъци. "В момента в България се получава огромно разслояване и огромни несправедливости и трябва да се направят конкретните изчисления за начина, по който най-бедните хора ще бъдат освободени, за гарантиране, че масово българина няма да получи утежняване на данъчното облагане и че най-богатите хора ще плащат повече. И няма никаква драма в това, според мен, от гледна точка на политическото послание, което ние отправяме", заяви по този повод Станишев.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови