Парламентът приема декларация за Крим

OFFNews 19 март 2014 в 08:59 4920 3

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Очаква се, че днес депутатите ще вкарат като извънредна точка в програмата си приемането на декларация за ситуацията в Украйна.

Темата с Украйна бе посочена като спешна от ГЕРБ и "Атака", а на вчерашна пресконференция от "Коалиция за България" заявиха, че нямат нищо против точката да влезе в днешната програма на парламента.

До момента в деловодството на Народното събрание проекти за декларация по темата са внесли КБ, ГЕРБ и "Атака". От ДПС пък коментираха, че няма да предложат свой вариант, защото според тях темата е деликатна и не бива да бъде политизирана.

Текстовете на трите групи, които вече са внесли в Народното събрание проект за декларация, звучат по различен начин.

Декларацията на ГЕРБ (внесена в началото на март) е с проевропейски характер. В ня депутатите на Борисов определят поведението на руските власти като "агресивно" и "недопустимо". Според тях позицията на Русия нарушава редица международни споразумения.

Тъй като е по-актуален (бе приет миналия петък), проектът на КБ се обявява "за" суверенитета на Украйна и призовава руските войски да напуснат територията на страната.

Текстът на "Атака" е проруски и обяснява, че България не приема самопровъзгласилата се власт в Украйна. Декларацията на националистите се обявява "против" европейските санкции срещу Русия и осъжда намесата на Запада в спора за Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!