Парламентът отлага по-строгия режим за СРС-тата

Елица Мартинова 13 декември 2013 в 10:15 2333 1

Слушалки
СРС агенцията тръгва до месец

 

Парламентът гласува да отложи за 1 януари 2015 г. влизането в сила на промените в Закона за специалните разузнавателни средства, който създаваше регламент на финансова обвързаност при прилагане на СРС-та.

Отлагането е по идея на Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов от "Коалиция за България".

Промените в Закона за СРС-тата бяха приети окончателно на 11 юли тази година, а сред вносителите му са лидерът на левицата Сергей Станишев и председателят на парламента Михаил Миков. Тези изменения са една от "гордостите" на столетницата, защото чрез тях левицата твърдеше, че ще сложи край на Цветановщината и ще предотврати нерегламентираните подслушвания. Корекциите предвиждаха от 2014 г. заявителите на СРС-та от ДАТО да обезпечават финансово чрез бюджета си всеки един от случаите, в които според тях се налага СРС.

"Предвижда се закрепването още в чл.1 от закона на принципа на финансовата обвързаност. Въпросът за това, колко струва на данъкоплатеца и държавата тази дейност, така и не получава ясен отговор. Считаме, че е време да се въведе най-безпристрастния начин за контрол – този на парите. Само през бюджета ще се дисциплинират органите , които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на „тайни доказателства”, гражданските права и финансовите възможности на държавата", писаха тогава вносителите си.

Днес обаче се оказва, че месеците до края на годината не са стигнали на експертите, за да изчислят колко точно струват специалните разузнавателни средства. Атанас Мерджанов аргументира предложението си за отлагането с факта, че все още няма адекватни механизми, с които да се изчислява стойността на СРС-тата.

"За ефективното прилагане на принципа на финансова обвързаност е необходимо да се проведат множество изследвания и да се изготвят финансови разчети въз основа на събраните  емпирични данни от тях. Подобни изследвания следва да се направят в по-продължителен период от време с цел качествено и количествено наблюдение и изследване на приложението на всички възможни технически средства и оперативни способи. До момента не са обработвани и събирани такива данни по отношение осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства", пишат в мотивите си Дъбов и Мерджанов.

От ГЕРБ настояха, че за пореден път се приемат "набързо" промени, които засягат в сектор "сигурност" на държавата.

"Този, който поръчва СРС, трябва да ги плаща предварително. Такива текстове включихме в Закона за СРС, който приехме през август. Изведнъж в бюджета се видя, че няма предвидени такива средства и мярката се отлага за 2015 г. Няколко депутати предлагат да се откажем от принципа на финансовата обвързаност. Този принцип не е просто измислен, за да се облекчи бюджета, той цели да се въведе механизъм, с който да се ограничи нарастването на използване на СРС. Този механизъм дори е по-важен от създаване на Бюро за контрол на СРС", каза по време на дебата бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови