Откриваме обща сметка със САЩ за новите 8 самолета F-16 Block 70

Ружа Райчева 23 ноември 2022 в 11:00 1362 4

Първият изтребител F-16 Block 70

Снимка Lockheed Martin

Първият изтребител F-16 Block 70

Парламентът одобри споразумение за сметка между Министерството на отбраната и Федералната резервна банка на Ню Йорк за плащането на доставката на новите 8 самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях обородуване. 

Народното събрание одобри законопроект за ратифициране на две споразумения за сметка между Министерството на отбраната (МО) и Федералната резервна банка на Ню Йорк, свързани с финансиране на чудестранни военни продажби от правителство на България между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) предложи депутатите да разгледат законопроекта директно и на второ четене. От 207 гласували, 159 бяха "за", "против" - 45, а трима се въздържаха.

Споразуменията за обща сметка са подписани на 22 април 2021 г. от тогавашното служебно правителство. Начинът на плащане предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство на САЩ.

На 7 август 2019 г. България е превела 1.2 млрд. долара по сметка на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността, тъй като към този момент не сме имали право на разсрочено плащане.

Икономистът Румен Гечев от БСП обяви, че това, което се предлага на пръв поглед на пръв поглед е добре, но че всъщност се ощетява държавния бюджет:

"Парите, които бяха преведение през август, досега са донесли загуби за българския бюджет на близо 50 млн щатски долара заради забавянето. За 5 години ще стане 100 млн. Долара, ако забавянето и удължаването на договора е 2 години."

По думите му американската страна не желае да преговаря по цената, а българската страна се е примирила. Гечев обяви, че тъй като към днешна дата закъснението е вече над 2 години, загубата е най-вече за българските ВВС, които най-вероятно до средата на следващата година ще останат без самолети.

"Какво ще спечели България - едни жалки трохи, една ПР акция. Ние от БСП гласувахме против и още от началото предупредихме, че тази сделка е неизгодна и унизителна за България. Поставя в опасност ВВС на България", каза Румен Гечев. Депутатът от "Демократична България" Атанас Славов го контрира, че аргументацията му е парадоксална:

"Вече има първият произведен самолет. В рамките на месеци първите възложителите на тази поръчка ще започнат да получават самолетите, а ние ще сме следващите. Затова нека не спекулираме с фактите", каза той. 

Христо Гаджев подчерта, че през 2019 г. са били преведени пари, защото договорът се изпълнява. По думите му този процес е правомерен и е доказателство, че "се строи".

В крайна сметка депутатите преминаха към гласуване и двете споразумения бяха ратифицирани успешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

23.11 2022 в 13:06

Еврака има безрезервна вяра на световнопризнатия експерт Гумен Речев. :D

1935

3

Муню

23.11 2022 в 11:46

Министър фалит, по спокойно. Стенокардин носи ли си?

345

1

Джендо Джедев

23.11 2022 в 11:25

Хаха, Гумен Речев пак се опитва да разсъждава... :D

 
X

Да помогнем на украинските деца!