НС върна Пленума, макар и в разрез с новоприетата Конституция

Йорданка Веселинова 31 януари 2024 в 18:16 1648 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Анна Александрова и Стою Стоев

По предложение на "сглобката" Пленумът се възстановява и ще продължи да  осъществява правомощията си съгласно действащото законодателство до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, реши правната парламентарна комисия.

Промяната бе предложена от Анна Александрова и Екатерина Захариева от ГЕРБ, Стою Стоев и Надежда Йорданова от ПП-ДБ, Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС в преходните разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който мина на второ четене.

Любопитното е, че преди малко повече от месец - на 20 януари сглобката премахна Пленума на ВСС и го замени с "Общо събрание", което има ограничени правомощия. Промяната бе приета от същата конфигурация с промяната на Конституцията.

Аргументът на вносителите е, че новите Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет не могат да започнат да работят веднага, тъй като трябва да се проведат нови избори за членове,  както и да се направят съответните изменения в законите, свързани с промените в Конституцията.

По време на заседанието на комисията Надежда Йорданова заяви, че правосъдният министър е дал заявка новият Закон за съдебната власт да бъде готов до края на февруари. По думите ѝ в него ще залегне организирането на новия избор на съдебен и прокурорски съвет.

От опозицията пък бяха категорични, че предложението противоречи както на Конституцията, така и на Правилника на НС (защото излиза извън обхвата на първоначално внесените текстове - б.а.). Атанаска Дишева от ВСС също изрази такава теза.

В крайна сметка текстовете минаха с 11 гласа "за" - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, 7 "против" - "Възраждане", ИТН и БСП и 1 "въздържал се" - Бойко Рашков (ПП-ДБ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки