Нинова поздрави Борисов за решението му, парламентът - без декларация за 'Скрипал'

ОFFNews 30 март 2018 в 11:47 4874 1

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави премиера Бойко Борисов за решението му България да не гони руски дипломати, докато не получи доказателства вината на Москва по случая "Скрипал".

"Поздравявам господин Борисов за решението. И особено за решението да се изчакат фактите и да не се експулсират дотогава руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва - от запазване на канала за диалог", каза Нинова чиято позиция по темата до голяма степен съвпада с официалната позиция, която премиера представи. 

Председателят на БСП отново призова страната ни да поеме ролята на посредник в диалога между ЕС и Русия.  "Не само между нас и Русия, но и между Европа и Русия. надяваме се България, като председател на Съвета на ЕС, да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа", каза тя.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера заяви, че страната ни трябва да е солидарна с ЕС не само на думи, но и с действия, подчерта, че няма "абсолютно никакви съмнения" във фактите, с които Великобритания разполага, и в това, което казват от Лондон. 

Цветанов подчерта, че позицията на премиера е на база проведения Съвет за сигурност. "Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители", добави той. 

Докато Борисов обявяваше позицията на страната ни по случая "Скрипал", председателите на всички парламентарни групи се бяха събрали на извънреден съвет, за да решат дали да има обща декларация на парламента по казуса. Такава обаче няма да има, след като от ГЕРБ и БСП не са се разбрали.

"На председателския съвет прочетох основните акценти от решението на Съвета. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията", каза председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и добави, че засега не се налага парламентът да излиза с декларация от парламента.

Цветанов заяви, че от БСП са останали доволни единствено от това, че страната ни няма да гони руски дипломати. 

"Не постигнахме съгласие за обща декларация, за което съжалявам. Съжалявам, защото и националният интерес, и интересът на Европа изискваше да има такава на българския парламент. Още повече, че предложението ни беше за принципни позиции. ГЕРБ, в лицето на господин Цветанов, изразиха несъгласие", каза след срещата Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че Цветанов вече е знаел каква е позицията на премиера, когато не се е съгласил да има обща позиция на парламента по случая "Скрипал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

30.03 2018 в 12:17

Този неграмотник цвъки, е най-голямата американска пионка в правителството. Ако го слушахме него, щяхме да дадем грешни пари за 30 годишни самолети, и да скъсаме отношения с половината свят, само защото господарите му казват така.
 
X

Да помогнем на украинските деца!