Нинова: Лъчезар Иванов искаше от нас да подкрепим намаляване на присъдите за дрогирани шофьори

OFFNews Последна промяна на 21 април 2020 в 17:29 10234 2

Искам да припомня нещо – преди 4 месеца, точно управляващите, точно ГЕРБ, внесоха предложение за промени в Наказателния кодекс, с които се намаляваха наказанията на дрогирани шофьори. Днес чух Борисов да казва, че иска много сериозни наказания за дрогирани шофьори. Къде беше той през декември 2019 г., когато неговите депутати внесоха това предложение? - попита на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Също искам да споделя, че ГЕРБ идваха при нас, лично Лъчезар Иванов, с искане да подпишем този закон в името на националния консенсус – политическо съгласие за намаляване на наказанията за дрогирани шофьори, които убиват невинни хора по пътищата, търсиха те. Разбира се, че отказахме и сме единствената партия, която не е вносител на този закон, твърди Нинова.

Протекции на властта

"Суровостта на наказанията е абсолютно необходимо условие за борба с тези престъпления, но не е единственото решаващо. Винаги се плъзгаме в тази посока – дайте да вдигаме наказанията – вие сте свидетели колко пъти са променяни текстове в Наказателния кодекс, но истината е в приложението на закона. Там някъде се къса веригата и там се получава това чувство за несправедливост у българските граждани. Защото много често тези извършители на престъпления се ползват от протекции на властта. Затова няма ефективни присъди, затова няма чувство на справедливост и затова днес обществото ни е гневно от смъртта на Милен Цветков" - коментира председателят на БСП.

Винаги се оперира на парче – днес се случи трагедия, обществото се надигне, те имитират мерки, след това – затишие до следващия случай. Защото тяхната стратегия е да се работи на парче. Ние сме били последователни през последните години по тази тема – пътна безопасност, войната по пътищата, употреба на алкохол и дрога и шофиране в това състояние. Затова и днес сме така твърди в позицията си спрямо управляващите и спрямо случилото се. Това е една тежка загуба, която беше предотвратима, ако законите се спазваха навреме и се прилагаха наказания без разлика на богати и бедни – всички да са равни пред закона, каза Нинова.

"Само ние защитихме Милен Цветков през 2018 г."

Тя отбеляза също така, че "всички дължим на Милен Цветков уважение за това, че той беше непримирим, смел, журналист с характер, който безкомпромисно критикуваше властта. Многократно беше свалян от ефир, уволняван, но това не му попречи да бъде себе си."

Сигурно днес ще се опитат да кажат, че БСП използваме тази смърт за политически цели. Затова искам да припомня нещо – когато свалиха Милен Цветков от ефир 2018 г., нашата парламентарна група беше единствената, която в парламента го защити. Защити свободата на словото, но и други принципи, други големи въпроси, които поставя на дневен ред смъртта на Милен Цветков. А това са въпросите за справедливост, безнаказаност, войната по пътищата, борбата с употребата на наркотици, заяви Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Billy111

22.04 2020 в 14:13

Абе много изцепки има Лъчо Мозъка, нито за лекар, нито за депутат става. Трябваше да го махнат още когато ходи да се реди за скъп телефон.

400

1

Стик

21.04 2020 в 17:49

ГЕРБ - защитник на дрогирани и пияни шафьори убийци, педофили, изнасилвачи, наркодилъри, ...:
„На практика с гласуваните днес изменения в НПК се връща чл. 369а, който беше отменен през 2010 г. Приетата от депутатите разпоредба гласи: „Съкратено съдебно следствие в случаите по чл. 371, т. 2 не се допуска при умишлено причиняване на смърт“. – 09.10.2019, news.lex.bg/окончателно-без-съкратено-съдебно-сл/ - По предложение на ГЕРБ съкратеното съдебно следствие отпада само за умишлените убийци. ГЕРБ остави съкратеното съдебно производство за всички останали престъпници – дрогирани и пияни шофьори убийци, педофили, изнасилвачи, нанесли тежки телесни повреди, крадци, наркодилъри и всякаква друга измет.