Нинова: БСП не извива ръце. Какво лошо има в това един път да си честен в политиката?

Ружа Райчева 20 април 2022 в 15:30 3201 9

Снимка БТА/Владимир Шоков

Нашата позиция по отношение на пращането на оръжия в Украйна е твърда и последователна - ясна и чиста. Не извиваме ничии ръце, в политиката е важно да имаш твърда позиция. Ние имаме честна позиция, която отстояваме. 

Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание преди заседание на ресорната парламентарна комисия. 

Корнелия Нинова многократно е заявявала, че няма да подпише решение за пращане на оръжия в Украйна, а депутати от БСП са предупреждавали, че Столетницата ще напусне коалицията, ако България изпрати и едно оръжие.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с депутати в парламента и заяви, че тези, които се колебаят за изпращането на оръжия на Украйна, по този начин подкрепят Русия.

"Заявявам позиция, какво лошо има в това? Един път в политиката да си открит и честен и да кажеш: "Това няма да го приемем и няма да го направим", каза тя. 

Напредък в обсъжданията на мерките за инфлацията

Нинова е на мнение, че управляващата коалиция има напредък по отношение на мерките за инфлацията. Тя обобщи какви данъчни мерки се обсъждат:

"Намаляване на ДДС на някои храни, което е много отдавнашна битка на БСП - хляб плодове и зеленчуци - включително се обсъжда и нулева ставка. Намаляване на акциз и ДДС на горива, ток, парно и вода. Облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества заради инфлацията, което обхваща и държавните, и частните."

БСП предлагат и няколко различни варианта за преизчисляване на пенсиите. Нинова обяви, че коалицията спори по отношение на ръста на минималната работна заплата. 

Вътрешни противоречия по две теми

Лидерът на БСП заяви, че противоречията в коалицията са по две теми - въвеждането на таван на цените, както и на необлагаемия минимум за бедните и социално слабите.

"Искам само да задам един въпрос към всички анализатори и критици на мярката с тавана на цените: те казват, че не е възможно и ще изчезнат стоките. Да питам как е възможно да не изчезват стоките в Унгария, Гърция, Испания и Румъния? Там това се прилага от месеци и няма сътресения. Как е възможно там да става, а тук не? Нека някой ми го обясни с аргументи, не с празни приказки. ДБ, например, са против таван на цените", каза Корнелия Нинова. 

Втората тема, по която коалицията има противоречия, е внесеното от БСП предложение за въвеждането на необлагаем мунимум, което според Нинова ще помогне на най-бедните, най-слабите и на работещите бедни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

600

9

Честна позиция!!! Върху светинята матушка Русия прашинка да не падне! С какви очи гледаш дивашката непредизвикана агресия, хилядите изстреляни към цивилни обекти ракети, рашибозушкия танков обстрел на жилищни сгради и цивилни обекти, изнасилванията, кражбите, убийствата на обикновените невинни хора, заплахите за затриване на живота на Земята от психопата убиец на деца печенегът Путлер. Даваш ли си сметка, че не си човек а си звяр.

440

8

Pietro

20.04 2022 в 23:38

Най-голямата грешка след дворцовия преврат на 10/11/89 г бе , че не забраниха болшевиките и болшевизма със закон. Червените боклуци могат единствено да крадат и да лъжат. Доказали са го милион пъти.

-60

7

офф бее

20.04 2022 в 21:11

Лельо, що не си идеш да си копаш на село? Нито държавник ще излезе от теб, нито нищо! Всъщност - нищо. Едно голямо нищо...
Маминото го уреди вече, ай бърже на вокзала...

1855

6

Чосър

20.04 2022 в 19:32

Или както казва Коко Шанел (ако се не лъжа): само идиотите никога не променят мнението си.

-240

5

редовно четящ

20.04 2022 в 17:16

БСП и честност ? Вицове ли разказва другарката, дето сърцето и е в кремъл, а синчето и парите в гнилия капитализъм?

2099

4

Mateevk

20.04 2022 в 16:14

Да заявиш позиция няма лошо, но да я превръщаш в червена линия в тези мрачни за света времена е изнудване и то неясно в името на какво! Може би на това, което Димитър Благоев е мислил за русофилството или Корнелия това не го е чела?

1220

3

хr4

20.04 2022 в 15:56

Единственото твърдо при вас, Корни, са главите!

2923

2

Cornucopia

20.04 2022 в 15:42

Корнелия Ниновная да си прибере отрочето от Америка и да го изпрати в Ленинград да се труди. Лицемерка гнусна

2550

1

alfakentavur

20.04 2022 в 15:40

Кулеба го каза много ясно "Който не помага на нас, помага на Русия". И БКП/БСП точно това правят. Помагат на патроните си. Те, всъщност, винаги са го правили.
Партия национални предатели!