Нинова: Няма да изпратим на Украйна оръжия и самолети, това ще ни въвлече във войната

Ружа Райчева 18 март 2022 в 11:05 2301 5

Категорично няма да изпратим на Украйна оръжия, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба - в това число и самолети. Смятаме, че това е пряко въвличане на България във войната, не искаме да сме част от войната, искаме мир, преговори, спиране на войната и нормализиране на икономическия и социалния цивот. 

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. БСП не са обсъждали позицията си с другите партии в коалицията.

"Няма да гласуваме и да подкрепим изпращането на оръжия - доколкото чувам, ГЕРБ биха подкрепили - ето ви една разлика и алтернатива. Като вицепремиер на България преди всичко ме интересува българскияt национален интерес. Уважаваме съюзите в които участваме, искаме да сме равноправни партньори там, но според нас нашият национален интерес не налага такова решение засега", смята лидерът на БСП. 

За ареста на Борисов

"Нашата позиция е еднозначна и е ясна в последните пет години. За нас управлението на ГЕРБ с премиер Борисов беше задкулисие, паралелна държава и още 2017 г. публично обявихме, че се крадат 10 милиарда. През последните пет години оценката ни за Бойко Борисов остана непроменена", заяви Нинова. 

Тя каза, че не е наясно със събраните доказателства срещу него, и че така е редно. "Има си органи, които ги знаят и ни запознават с тях. Вярвам, че са стойностни и истински, за да се стигне до процес. Очакваме органите да си свършат работата. Аз не знаех конкретно за ареста на Борисов", каза още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

6

хr4

18.03 2022 в 13:13

По какво можеш да познаеш комуниста-обича Матушка повече от собствената си родина!
Курнела е полезна само с едно-благодарение на нея БZП съвсем ще изчезне!

3714

5

GB

18.03 2022 в 12:54

Лукашенко, обаче, не се страхува, че беше въвлечен във война от агресора. Само ние се страхуваме от неприятеля!

900

3

emil01

18.03 2022 в 11:47

Браво на Нинова. Поне един от управляващата коалиция мисли трезво. Дано успеят да удържат тази позиция и пред американската делегация.
България не е САЩ. САЩ са недосегаеми, на 10000 км. от Украйна, зад океана. Ние сме до зоната на войната. Евентуалните щети за нас са неизмерно по-високи, отколкото за тях.

2550

2

alfakentavur

18.03 2022 в 11:36

В същото време "САЩ ще дадат на Украйна преносими ПВО системи и бойни дронове за $800 млн"
Т.е. САЩ са въвлечени във войната по логиката на червената другарка.
Т.е. червената бабичка се притеснява да направим нещо, което САЩ изконен враг на СССР, но настоящ наш съюзинк в НАТО, прави?