Нели Куцкова: Вярвам на съдия Пенгезов

OFFNews 01 май 2014 в 09:42 2713 1

Съдия Нели Куцкова

Аз лично съм склонна да вярвам на съдия Пенгезов, въпреки че не съм от хората, които му симпатизират, защото знам, че не за пръв път хора се опитват да въздействат върху съда и това се прави основно чрез председателите.

Това обяви съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в интервю за Нова телевизия.

Тя визира изявленията на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че е бил подлаган на натиск от политически лица при разглеждането на определени дела.

По думите на съдия Куцкова Висшият съдебен съвет е органът, който трябва да защитава независимостта на съдебната власт и би следвало да изясни имало ли е опит за намеса и заплахи срещу съдия Пенгезов.

„Точно затова Съюзът на съдиите се обръща към Висшия съдебен съвет. Ако това е вярно, това е ужасно. Ако пък не е вярно, трябва да се провери какво казва всъщност и казва ли истината Пенгезов.

Има си процедура - кой каквото иска да докаже, да си представи доказателствата. Никой няма право извън съдебната зала, извън папката, да влияе върху съда”, коментира още съдия Куцкова.

Тя коментира и твърденията на Пенгезов, че е известно името на неговия заместник на поста – сегашният заместник-председател на Софийския апелативен съд Богдана Желявска, като „изключително неприятна” ситуация, тъй като колегията е длъжна да работи с доказателства, а не с твърдения.

„Искаме от ВСС, когато се провежда избор за председател на Софийския апелативен съд, това да бъде направено по възможно най-почтения и прозрачен начин, а и ВСС да отговори защо г-н Пенгезов е казал, че ако той се кандидатира, може да разчита на 13 гласа”, призова говорителката на Съюза на съдиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови