Наталия Киселова: Много е вероятно да имаме нови кметски избори в София през есента

OFFNews 27 януари 2024 в 09:55 6966 7

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Наталия Киселова

Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори в София, заяви пред БНТ доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски".

"Защото ако гледаме как върви съдебната процедура, може разбира се Общинска избирателна комисия- София до оспори решението на Административен съд София град, но ако експертизата е със съществени разминавания, ще има нови избори за кмет", подчерта доц. Киселова.

Тя обясни, че Административен съд София град дава извадка 10% да се прегледат определени секции.

"В тези 10% от 1369 секции има разминаване над 90% между записаното в протоколите и онова, което има като данни в чували и флашки. Поради тази причина съдът е възложил експертиза на експертите да преброят абсолютно всички протоколи в голяма Столична община. Ако разликата между първия и втория кандидат на втория тур е над определения брой гласове, обявени от ОИК-София, то резултатът са нови избори", допълни преподавателката по конституционно право.

Според нея няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет.

"Сагата с неизбирането на председател на Столичния общински съвет може да продължи до края на мандата. Още три години да се правят усилия да си избере, но така и да не стане. От ПП-ДБ -"Спаси София" не разбраха едно - не трябваше да се разглобява Паметника на Съветската армия. Това взриви възможността в София да има анти-ГЕРБ управление. Оттук и ГЕРБ има интерес да продължава това агонизиращо състояние да няма конституиран съвет, да няма бюджет и София да изглежда на фона на другите общини по един неструктуриран начин", посочи доц. Киселова.

Киселова коментира и вчерашното встъпване в длъжност на новоизбраните конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. По думите ѝ двамата няма да изкарат 9-годишен мандат, какъвто гласува парламента. Тя заяви, че с оглед предходното решение на Конституционния съд, те ще са в него 6 години и 8 месеца.

Тя призова Белазелков и Атанасова да не трябва да участват при делата, които са свързани с техния статус и съдът трябва да обяви за противоконституционен мандата им.

"Фокусът върху Конституционния съд ще се увеличи, ще се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят върху решенията на съда", прогнозира тя.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  7

  alfakentavur

  27.01 2024 в 12:45

  ... съм на паметника.
  Не е проблемът в паметника. Проблемът е, че СССРайхът си иска да му стоят пропагандните тотеми.
  А защитниците му ясно показват, че са нищо повече от слуги на СССРайха.

  14369

  6

  случайно прочетох

  27.01 2024 в 12:06

  Трябваше да се взриви МОЧА, а не да се демонтира!
  Сега трябват и нови избори за СОС, защото дори и да се избере председател, в СОС попаднаха много протежета на ГЕРБ.
  Може и кметски.

  2104

  5

  Mateevk

  27.01 2024 в 11:42

  Невероятно! Трябвало паметникът на лъжата да си стои, за да имаме анти ГЕРБ коалиция. Заради такива безумни твърдения вече 35 години не махаме подобни паметници. Значи те са по-важни от интересите на града и на софиянци и но България въобще? Това е абсурдно да се каже от конституционалист! Освен ако не е отявлен путинист. Поне сега падат маските.

  2104

  4

  Mateevk

  27.01 2024 в 11:37

  Не съм чул досега съдът да е казал, че трябва да се стига и до чувалите и да се сравнява тяхното съдържние с данните от протоколите. Аз разбрах, че се търсят разминавания между отчетените от машини гласове и записаните в протоколите. А такива по мои сметки и след извършена проверка от сайта на ЦИК са 538 протокола, като в 99% от случаите разминаванията са от порядъка на няколко гласа в полза или вреда на единия или другия кандидат. В няколко протокола обаче машнните гласове за Трезиев са записани на Григорова в секционните протоколи и обратното, в резултат на което Терзиев е ощетен общо 885 гласа, а Григорова с 205 гласа. Тоест получава се разлика от 680 гласа, която е в полза на Терзиев. Тази проверка всеки може да я направи за около 2 дни и не разбирам защо за т.н. експертиза ще трябват 3 месеца.

  3251

  3

  динозавър

  27.01 2024 в 11:27

  Предлагам да се проведат 2 кметски избора с една бюлетина. Юлски и септемврийски. Да не се хаби хартията и пак да правим ежедневно избори.

  22553

  2

  dolivo

  27.01 2024 в 11:26

  Вместо да гледа технически на нещата, ако се разбере, че гласовете за Терзиев станат още повече след преброяването, е ясно кой е бил ощетен, и е нелогично да се анулира.

  Да не се прави на "професионалист" твърде.

  А като професионалист, да се въздържа да коментира политически теми като паметника и премахването му.

  Да си направи партия и да се яви на избори.

  Както и Радев трябва да направи.

  1199

  1

  Nevend12

  27.01 2024 в 10:54

  Много добре направиха, че махнаха МОЧА!!! Стига глупости!
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството