МВР обеща българо-турски патрули по границата, но крие защо ги няма

Правителството в оставка смята, че изпълнението на управленската му програма не е обществена информация

Юлиан Христов 24 ноември 2016 в 13:00 4235 3

МВР обеща българо-турски патрули по границата, но крие защо ги няма

Снимка БГНЕС, архив

В последните дни от работата си правителството в оставка отказа да предостави информация за това как се изпълнява управленската програма. В отговор на запитване до OFFNews от МВР отказват да дадат подробности за това дали са водени и на какъв етап са разговорите с турските власти за излъчване смесени патрули за охрана на границата.

В Приоритет 20.4. от програмата, който касае спешните мерки за контрол на незаконната имиграция, е предвидено подписването на споразумение между българското и турското министерства на вътрешните работи за излъчване на смесени патрули по държавната граница.

От отговора на МВР за това колко са проведените до момента разговори с турската страна, на какъв етап са и предстои ли подписването на споразумение, става ясно единствено, че това е служебна информация, "която е свързана с подготовката на актове на органите и няма самостоятелно значение". От МВР обясняват също, че исканата информация е свързана с "мнения и позиции във връзка с настоящи или предстоящи преговори, водени от органа или от негово име, както и сведения, свързани с тях" и тази информация по същество не е свързана с "обществения живот на страната".

OFFNews разполага с неофициална информация от правителствени източници, според която от турска страна не са проявили интерес към подобно предложение и въпросът за съвместни патрули изобщо не е на дневен ред. Нещо повече, българските власти имат сериозен проблем с каналджиите от турска страна, които демонстрират недосегаемост и редовно правят "огледи" на местата, през които могат да пробият. Имало дори и случаи, при които демонстративно показвали на български патрули ножици за рязане на тел. 

Особено озадачаващ е отговорът на въпроса, свързан с присъствието на турски сили за вътрешна сигурност и обществен ред, както и на военни подразделения край новоизградената ограда на българо-турската граница. Вместо да отговорят на този въпрос, от МВР насочват интереса ни към постановлението на Министерски съвет от 12 март 2015 година, с което се определят редът и условията за изграждането на оградата по границата с Турция. От МВР правят и препратка към Държавен вестник, където въпросното постановление е обнародвано.

Програма на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г.

По-охотно от МВР отговарят за резултатите, свързани с предстоящото в петък откриване на Съвместния контактен център за полицейско и митнически сътрудничество (СКЦПСМ). Създаването му беше възможно след тристранно споразумение между България, Турция и Гърция и той фигурира в управленската програма на правителството и беше една от първите задачи, с които се зае министър Румяна Бъчварова. От вътрешното ведомство уточняват, че на 27 октомври 2016 г. са финализирани два документа, които регламентират работата на центъра, който грешно е посочен като "контактен център за политическо и митническо сътрудничество". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

24.11 2016 в 13:29

Няма ги, защото логистичната координация още не е съгласувана с трафикантите. Зер, трябва нещичко да „капе“ и от там.
 
X

Да помогнем на украинските деца!