Правителството призна, че камерите не работят по цялата граница

Юлиан Христов Последна промяна на 28 октомври 2015 в 12:19 4952 6

Правителството призна, че камерите не работят по цялата граница

Правителството призна, че системата за наблюдение по границата не работи изцяло. Това става ясно от решение на кабинета от днес, с което се отпускат 200 хил. лв. за екипировка на граничните полицаи. Средствата идват от спестени разходи за нарядите, поради "предстоящото въвеждане в граничното наблюдение на интегрираната система за наблюдение по българо-турската граница".

От текста става ясно, че системата е изградена, но тепърва ще бъде включена в експлоатация в района от 20-и граничен репер на р. Марица до устието на р. Резовска. Именно в този участък се намира община Средец, където преди време група чужденци премина необезпокоявано през българската граница, а часове по-късно един от тях загина след стрелба на гранични полицаи

Както OFFNews писа версията на властите, че групата е засечена от интегрираната система на границата, страда от сериозен порок - едва през септември правителството е дало разрешение за изграждане на електропреносна мрежа в община Средец. Това означава, че дори в района да има изградена част от системата за наблюдение, тя не е била включена в мрежата. 

Това се доказва и от друго твърдение на правителството. В решението от днес става ясно, че заради предстоящото включване на системата освобождава ресурс от 200 000 лв., които са били предвидени за купуване на прожекторни станции и генератори. Това потвърждава твърданията, че на границата не навсякъде е имало електрозахранване. 

Днес в Министерски съвет пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова призна:

"Има камери и необходимост от тяхната поддръжка. Средствата за издръжка бяха изключително малко през тези години. Опитваме се да се справим и с наличните възможности и средствата, които имаме."

По думите ѝ МВР решава проблеми, които са натрупани с години и "на нас се е паднало да ги решаваме". От думите на вътрешния министър стана ясно още, че оградата също не е изградена по цялата граница.

С тези признания остава актуален въпросът защо главният секретар на МВР Георги Костов в първите часове след инцидента край Средец заяви, че групата чужденци е засечена от интегрираната система по границата. Остава открит въпросът и дали граничният патрул се е натъкнал на бежанците случайно.

Според публикация на в. "Сега" в МВР няма данни последният етап от границата да е приет. Това е именно мястото около Средец и Малко Търново. Той е трябвало да бъде приет на 30 юни т. г., но четири месеца по-късно няма информация дали това се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови