Местан: В България има само български партии, а не турски

Симона Костадинова 05 февруари 2016 в 11:40 6098 10

"Каква турска партия, в България има само български партии".

С тези думи изгоненият вече бивш лидер на ДПС Лютви Местан коментира пред журналист на OFFNews появилата се вчера информация в "Гласът на Турция", че ще прави "нова турска партия в България".

Той обаче не отрече информацията, че в следващите дни ще обяви създаването на нова политическа формация у нас. Очаква се до края на тази седмица или в началото на другата Местан да обяви намеренията си официално.

Пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДПС Рушен Риза заяви, че в България всеки има право да прави партии, но у нас има 400 политически формации и това просто щяла да бъде 401-вата.

Припомняме, че още преди месец Местан обяви, че остава в политиката. Тогава обаче той даде само заявка за бъдещите си намерения за нов политически проект.

Вчера държавното радио в Анкара съобщи за намеренията на Местан, като се позовава на шуменския депутат Айдоан Али, който напусна ДПС с Местан в края на миналата година. Али пристигнал в Турция "за различни контакти в Одрин".

На 24 декември 2015 г. Местан беше отстранен от председателския пост в ДПС и изхвърлен от партията. Това стана няколко дни след като беше критикуван от почетния председател на партията Ахмед Доган заради декларация за сваления руски самолет, прочетена месец по-рано. Заседанието, на което Местан беше изключен от ДПС, се проведе в Боянските сараи, а самият той не бе допуснат.

Ден преди това охраната на Местан беше свалена, а той прекара няколко часа в турското посолство у нас. По думите му той е останал там докато намери „сигурно място“. Само няколко часа по-късно охраната му била частично възстановена. 

Поведението на бившия председател на ДПС и решението му да отиде в турското посолство предизвикаха критики и съмнения, че той има тесни връзки с Турция.

С Местан от ДПС си тръгнаха и Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов, Шабан Дурмуш, Айдоан Али и Венцислав Каймакамов. Те не напуснаха Народното събрание, както бяха призовани от бившите си съпартийци, а станаха независими депутати.

На председателското място на Местан в ДПС застанаха трима съпредседатели - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!