Кунева: Шенген е необходимост и то веднага

ОFFNews 26 юли 2015 в 20:12 2390 0

"Шенген е необходимост и то веднага – не след съдебната реформа, след Закона за съдебната власт, след ГПК, НПК или Наказателния кодекс”.

Това заяви вицепремиерът по европейските политики пред БНР.

Според нея решението за приемането на страната ни в Шенген трябва да се вземе още през септември, а през октомври да бъдем приети, защото "изпълняваме всички технически критерии".

"Когато има заплаха от тероризъм, не може отделни държави членки, като България и Румъния, които са доказали техническа готовност, да бъдат оставяни извън зоната за сигурност, защото това отслабва Европа", подчерта Кунева.

Тя подчерта, че досега не е правено подобно частичното приемане в Шенгенското пространство, каквото България и Румъния искат. Двете страни искат да се присъденият в рамките на т.нар. „сини граници” – по въздух и вода.

"Шенген ще бъде променян заради заплахата от тероризъм и България не може да остава извън този процес. Това трябва да се случи на Съвет правосъдие и вътрешен ред през септември и да бъде окончателно потвърдено на Европейски съвет в края на октомври", каза вицепремиерът.

Според нея европейските страни, които се противопоставяха на приемането на България и Румъния в Шенген, са били на мнение, че не е възможно да се подобри доверието в страните, докато действа Механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешния ред.

"Това не е така. В договора, който сме подписали, пише че когато страната влезе в ЕС, през 2007 г. започва да прилага Шенгенското законодателство. Когато всички технически условия са изпълнени, тогава влизаме в Шенгенското пространство. За нас и Румъния това беше през 2011 г.", припомни Кунева.

Тя предупреди, че обвързването на съдебната реформа с приемането на страната в Шенген не трябва да отива по-далече от интереса на България и не е добре за нас.

Кунева заяви, че уважава позицията на народния представител Димитър Делчев от ДБГ спрямо внесените нови предложение за промени в конституцията и високите очаквания, които той поставя за съдебната реформа, слагайки 180-ия подпис под нея.

"Тази негова позиция е израз на политическа принципност и това е запазена марка на ДБГ, каза още Кунева. Ние ще продължим да настояваме за замяната на тайното с явно гласуване във ВСС, както и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба – отдаването на тази възможност на Висшия адвокатски съвет сега е революционно, но това е само първата крачка", заяви още Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови