Комисия ще разпределя парите от казината против хазартна зависимост

OFFNews 19 август 2015 в 14:14 2751 0

Кабинетът прие правила за финансиране на кампании за предпазване от хазартна зависимост с пари от организаторите на хазартни игри.

От 1 януари 2015 г. всички организатори на хазартни игри са длъжни да внасят средства в Държавната комисия по хазарта, които да се използват за превенция на хазартната зависимост. Вноските за социално отговорно поведение варират в зависимост от дейността на организаторите на хазартни игри.

Организаторите на онлайн залагания внасят по 50 000 лева годишно, казината – 10 000 лева на година, а всички останали – по 5000 лева на година.

Според новата наредба, която беше приета на днешното заседание на Министерския съвет, с тези средства ще бъдат финансирани рекламни кампании за превенция на младите хора от хазарт, разработването на образователни програми за превенция от хазарт, програми за деца, чиито родители имат проблеми с хазарта.

Ще бъдат издавани наръчници и брошури, ще бъде открита и специализирана телефонна линия за предпазване на деца и младежи от хазарт. Предвидени са и редица дейности за лечение и рехабилитация на хора с хазартна зависимост, като ще бъдат разработени и стандарти за защита на потребителите на хазартни игри.

Наредбата предвижда разходването на събраните средства да става чрез прозрачни процедури за набиране и оценяване на проекти. Оценяването и подборът ще се извършва от комисия, определена от председателя на Комисията по хазарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови