ГЕРБ отхвърлили проекта на Кадиев за хазарта, за да го внесат те

Нели Чолашка 20 ноември 2014 в 11:00 9779 6

Менда Стоянова

ГЕРБ първо отхвърлиха законопроекта на депутата Георги Кадиев (БСП) за промени в Закона за хазарта, след което внесоха копие на неговия проект.

Вносителите са Менда Стоянова (ГЕРБ), Диана Йорданова (ГЕРБ), Владислав Николов (ГЕРБ), Димитър Танев (ГЕРБ) и Емил Симеонов (Патриотичен фронт).

И двата проекта предвиждат приходите от лотарийни игри да се облагат с данък.

Това е допълнение към промените в Закона за хазарта, приет октомври 2013 г. Тогава лотарийните игри бяха пропуснати и те останаха необложени.

Законопроектът всъщност добавя тези видове хазартни игри с начина на облагане, по който се облагат офлайн и онлайн хазарта - ако са организирани в наземни места - 15% данък върху оборота, ако са организирани онлайн - 20% върху разликата между лични приходи и изплатена печалба.

Това ще донесе допълнителен приход на бюджета от 5 млн. лв., твърди Кадиев.

"След като вчера не ме подкрепиха за Закона за хазарта, днес ГЕРБ внесоха... същия! С леки изменения, но запазвайки основното - облагането на лотариите, които в момента не плащат данък. Не е важно кой го внася, важно е да се свърши работата. Съжалявам единствено, че губим време в излишно политиканстване", коментира Кадиев.

Интересен беше и фактът, че в бюджетната комисия проектът на социалиста беше единодушно подкрепен, а в пленарна зала вчера "за" гласуваха само от "Атака".

След гласуването Георги Кадиев направи следния коментар:

"Неразбираемо поведение на ГЕРБ, които подкрепиха поправките на комисия - това е логична мярка, която изравнява режима за всички видове хазартни игри и носи 5 млн. лева на бюджета, но вместо това половината от тях гласуваха "за", другите - "против", а другите ги нямаше. Според мен, председателят на тяхната партия се е разбрал с някои хазартни играчи - не виждам друго обяснение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови